Eindelijk een Oscar voor regie Scorsese

Martin Scorseses gangsterdrama The Departed is gisteravond in Hollywood de grote winnaar geworden van de 79ste Oscaruitreiking.

De film verzilverde vier van de vijf nominaties, waaronder die voor beste film. Scorsese, die zes keer eerder voor de regie-Oscar genomineerd werd, maar het met klassiekers als Raging Bull en Goodfellas toch altijd moest afleggen tegen anderen, kreeg gisteren zijn eerste Oscar als regisseur.

The Departed won in het Kodak Theater verder in de categorieën montage en bewerkt scenario – de film is een remake van Infernal Affairs van regisseur Andy Lau. De grote rivaal Babel, van Alejandro González Iñárritu, haalde uit zeven nominaties maar één Oscar, die voor muziek.

De Oscar voor beste actrice ging zoals verwacht naar Helen Mirren voor haar vertolking van de Britse koningin Elizabeth in The Queen. Forest Whitaker kreeg een Oscar voor zijn transformatie tot de Oegandese dictator Idi Amin in The Last King of Scotland.

An Inconvenient Truth, het bevlogen milieucollege van oud-vicepresident Al Gore, verfilmd door Davis Guggenheim, kreeg ook twee Oscars: voor beste documentaire en beste song, van Melissa Etheridge.

In aantallen was Pan’s Labyrinth (El laberinto del fauno) van de Mexicaan Guillermo del Toro de verrassende tweede winnaar. Deze vertelling over de Spaanse burgeroorlog won drie Oscars, waaronder die voor art direction en camera. De Oscar voor het beste originele scenario was voor Michael Arndt, voor Little Miss Sunshine. Voor zijn rol als ranzige opa in die film kreeg Alan Arkin de Oscar voor de beste bijrol. De beste vrouwelijke bijrol was van Jennifer Hudson in Dreamgirls, die ook een Oscar kreeg voor de soundmix.

Oscars:pagina 9

Al Gore:pagina 5