Eerst hart testen, dan hard lopen

In Maastricht wordt een onderzoek naar het risico van een hartinfarct gekoppeld aan een loop.

Uit een onderzoek van de Maastrichtse cardioloog Leo Hofstra onder 500 recreatielopers, die gemiddeld 52 jaar waren, blijkt dat 30 procent een risico loopt om binnen tien jaar een hartinfarct te krijgen.

Hofstra, die verbonden is aan het hart- en vaatcentrum van het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM), breidt zijn onderzoek dit jaar uit en heeft daarvoor een samenwerkingsverband gesloten met de organisatie van het jaarlijkse loopevenement Maastrichts Mooiste. Aan een vervolgonderzoek doen eind deze week 1.000 mensen mee van wie Hofstra hoopt dat het gros in juni aan de loop meedoet.

Geschrokken van de uitkomst?

Leo Hofstra: „Niet bovenmatig, omdat de onderzochte groep gemiddeld 52 jaar is. Daarbij komen er in Maastricht en omgeving bovengemiddeld veel hartaanvallen voor. Nee, het is onbekend hoe dat komt. De mensen die het betreft zijn natuurlijk wel geschrokken.”

Hoe gaat u te werk?

„De nieuwe groep van 1.000 mensen krijgt een healthcheck, waarna een begeleidingstraject wordt aangeboden, onder andere met een workshop van oud-marathonloper Gerard Nijboer. Begin juni herhalen we de controle zodat we een beter beeld krijgen. Daarom is begeleiding zo belangrijk; zonder die koppeling heeft het onderzoek weinig zin. Een gezondheidstest alleen heeft beperkte waarde.”

Wat is de opzet van uw aanpak?

„Vooral om een signaal af te geven om meer aan preventie te doen. We hopen dat mensen die aan het onderzoek meedoen hun levenswijze aanpassen. Maar mijn grote wens is om de gehele bevolking van Maastricht te onderzoeken.”

Wie mogen zich laten onderzoeken?

„Iedere Nederlander vanaf twaalf jaar. Die leeftijd is bewust gekozen, omdat kinderen dikker worden. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen. ”