een weekeinde vol voetbal

Met een rake kopbal voorkwam Alex dat PSV een prachtige week in mineur zag eindigen. De Braziliaan bezorgde de zichtbaar vermoeide kampioen in de slotfase van het duel met FC Groningen een gelukkige zege: 1-0. PSV vierde de treffer van Alex als een heus kampioenschap. „Natuurlijk was de ontlading groot”, verklaarde trainer Ronald Koeman. „Dit is erg pijnlijk voor onze concurrenten. Ze zien de hele avond op teletekst dat FC Groningen ons op 0-0 houdt. En dan vlak voor tijd verschijnt er toch een kruisje achter PSV. Dan is het 1-0. Dat voelt alsof je twee bijlen in de nek krijgt. Reken maar. We hadden voldoende aan één moment. Die kwaliteit heeft PSV. Al had het ook anders uit kunnen pakken.”

John van den Brom neemt aan het einde van dit seizoen afscheid als hoofd jeugdopleiding van Ajax. De oud-voetballer ambieert een trainersfunctie. Daarbij is de leiding van de Amsterdamse club niet helemaal tevreden over het functioneren van de oud-voetballer. Van den Brom volgde Danny Blind op als belangrijkste jeugdtrainer van Ajax. Hij combineerde die functie aanvankelijk met de taken van hoofd jeugdopleiding op De Toekomst. Vanwege de drukke werkzaamheden heeft de oud-speler dit seizoen geen elftal meer onder zijn hoede. Ajax wil niet reageren op namen van mogelijke opvolgers. Op het jeugdcomplex circuleert de naam van Wiljan Vloet. Deze trainer neemt aan het einde van het seizoen afscheid bij Sparta.

Voor het eerst sinds de jaarwisseling heeft FC Twente in de competitie punten laten liggen: 0-0 tegen Willem II. FC Twente blijft wel de nummer vier op de ranglijst. „Met een beetje geluk hadden we halverwege op 2-0 gestaan”, zei coach Dennis van Wijk van Willem II. „We hebben in de eerste fase gedomineerd en heel goed gespeeld.” Twente-coach Fred Rutten: „Iedereen dacht dat wij Willem II wel even zouden oprollen. In de praktijk bleek dat niet zo simpel te liggen. Natuurlijk zijn we teleurgesteld, maar het had ook slechter kunnen aflopen.”

De Fransman Gérard Houllier zou de nieuwe coach worden van het nationale elftal van Australië. Dat schrijven lokale kranten. Houllier zou de baan combineren met zijn functie als trainer bij het Franse Olympique Lyon, net zoals Guus Hiddink deed als trainer van PSV.

Aan de hand van spelmaker Rafael van der Vaart heeft Hamburger SV voor het eerst sinds drie maanden de degradatiezone in de Bundesliga achter zich gelaten. Met een assist en een doelpunt had Van der Vaart een belangrijk aandeel in de thuisoverwinning (3-1) op Eintracht Frankfurt. Door de zege klom de club van trainer Huub Stevens naar de dertiende plaats. Het was Stevens’ derde zege op rij nadat hij debuteerde met een nederlaag.

Koploper Schalke ’04 werd in eigen stadion verrast door Bayer Leverkusen: 1-0. Schalke heeft vier punten voorsprong op Stuttgart en zes op Werder Bremen, die beide gelijkspeelden. Bayern München won met 2-1 van VfL Wolfsburg, mede door een treffer van Mark van Bommel. Bij de wedstrijd Hannover ’96 - Borussia Dortmund (4-2) maakte Arnold Bruggink als invaller twee doelpunten binnen tien minuten.

De Madrileense derby tussen Atlético en Real werd ontsierd door rellen, waarbij de politie rubberkogels moest gebruiken. Zeventien relschoppers raakten gewond. De wedstrijd eindigde in 1-1. Bij het doelpunt van Atlético vielen fans van de thuisclub twee meter naar beneden toen een hek het begaf. Bij Real ontbrak Ruud van Nistelrooy wegens een blessure.

Ook in Belgrado raakten fans slaags na de derby tussen Partizan en Rode Ster. De politie arresteerde 27 fans, dertien gewonden werden afgevoerd naar het ziekenhuis. Partizan won met 4-2 en staat nu nog negen punten achter op koploper Rode Ster.

De Ivoriaanse spits Didier Drogba heeft Chelsea de eerste prijs van het seizoen geschonken. Hij scoorde beide doelpunten voor zijn ploeg in de met 2-1 gewonnen finale van de League Cup tegen Arsenal. Invaller Arjen Robben gaf bij het winnende doelpunt, in de 84e minuut, de assist.

De koploper in Italië, Internazionale, boekte de zeventiende achtereenvolgende competitiezege. Het duel bij Catania eindigde in 5-2. Het was de negende uitwedstrijd op rij waarin Inter won en minstens twee doelpunten maakte, een nieuw record. Nummer twee AS Roma versloeg Reggina met 3-0 en staat nog steeds op veertien punten achterstand. (ANP)