Een vrije val waar geen vliegtuig aan te pas komt

In Roosendaal is onlangs een indoor skydivecentrum geopend.

Zowel amateurs als wedstrijdspringers maken gebruik van de windtunnel.

De windtunnel is groot genoeg om formatiesprongen mogelijk te maken. Helaas alleen voor de ervaren springers! Indoor Skydive Roosendaal

Geen sprong uit een vliegtuig, maar toch het gevoel van een vrije val. Geen parachute boven je hoofd, maar wel windsnelheden van 250 kilometer per uur om je heen. In Roosendaal is het tegenwoordig mogelijk om te skydiven, maar dan indoor.

Hiervoor hebben de eigenaren André en Corrie Kempenaars een windtunnel laten bouwen waarin een vrije val wordt gesimuleerd. Indoor Skydive Roosendaal is het enige indoor skydivecentrum in de Benelux en de eerste ter wereld met twee vliegkamers, een voor beginners en een voor ervaren springers. Een investering van zes miljoen euro was nodig om het centrum neer te zetten, de opbrengsten moeten komen van de 55.000 beraamde bezoekers per jaar.

Waarom zouden mensen een windtunnel prefereren boven een echte sprong? Volgens Nicky Broos van Indoor Skydive Roosendaal is de windtunnel niet weersafhankelijk en goedkoper dan een normale tandemsprong. Daarnaast is een windtunnel veel actiever. „Boven Texel spring je uit een vliegtuig en doe je verder helemaal niets. Hier vlieg je zelf”, aldus Broos. Ook voor parachutisten in opleiding is de accommodatie in Roosendaal interessant, omdat er een veel groter rendement uit trainingen gehaald kan worden dan bij outdoor sprongen.

Wie de windtunnel wil proberen, betaalt 69 euro. Voor dat geld mogen bezoekers twee keer de tunnel in, begeleid door een instructeur. Van tevoren krijgen ze een briefing waarbij wordt uitgelegd wat de gewenste vlieghouding is. Kin omhoog, heup naar voren en benen een beetje gebogen naar boven. De uitrusting bestaat uit een skydivepak, bril en een helm. Twaalf motoren blazen windsnelheden in de tunnel die variëren van 160 tot 300 kilometer per uur en dat maakt ook het dragen van oordopjes noodzakelijk.

Daarna volgt de sprong in de verticale tunnel. Door de wind val je niet naar beneden, maar blijf je meteen zweven. De instructeur geeft ondertussen aanwijzingen. Twee gestrekte vingers betekent dat de benen te veel gebogen zijn en een vinger onder de kin betekent dat het hoofd verder naar achteren moet. Er zijn altijd twee instructeurs aanwezig, een om het vliegen in de tunnel te begeleiden en een om de wind te regelen. Volgens instructeur Hans van Marrewijk is dat een kwestie van inschatten en anticiperen. „Als iemand te veel omhoog gaat, dan moet degene achter de knoppen wat lucht wegnemen.” Van Marrewijk, die zelf een paar duizend sprongen heeft gemaakt, stelt dat het indoor skydiven te vergelijken is met outdoor: „de wind voelt hetzelfde”. Van Marrewijk was een ervaren instructeur op Texel toen hij in Roosendaal aan de slag ging. „Indoor springen is veel intensiever, omdat je veel meer tijd daadwerkelijk aan het vliegen bent”, aldus de instructeur

Bezoekers hoeven zich volgens Broos geen zorgen te maken over hun veiligheid. „Veiligheid heeft onze hoogste prioriteit, er kan echt niks gebeuren.” Ook als de motoren zouden uitvallen, is dat volgens Broos geen problemen. „Ze stoppen nooit zomaar ineens, maar gaan steeds langzamer draaien. Hierdoor zak je langzaam naar beneden en beland je op het net dat onder de tunnel is bevestigd.” Toch neemt het bedrijf voorzorgsmaatregelen. Alle vluchten worden gefilmd en niet alleen om na afloop dvd’s te verkopen. „We nemen alles op, zodat we kunnen bewijzen wat er is gebeurd bij een eventuele schadeclaim.”

Naast dagjesmensen maken ook wedstrijdspringers gebruik van de faciliteiten in Roosendaal. Instructeur Van Marrewijk ziet zelfs een nieuwe sport ontstaan: tunnelvliegen. Wedstrijdspringers maken regelmatig gebruik van de windtunnel om te oefenen voor het echte werk. In jargon heet dat ‘even tunnelen’. Maar het zijn niet alleen de ervaren outdoor skydivers die de windtunnel veel gebruiken. Van Marrewijk: „Er komen nu nieuwe instructeurs aan die nog nooit een sprong uit een vliegtuig gedaan hebben, maar volledig indoor zijn opgeleid.”

Kijk voor video's en meer foto's op http://indoorskydive.com

    • Eelco Hiltermann