Een lange rij voor leiding Staatsopera

Tal van namen worden in de Weense pers genoemd voor de opvolging van Ioan Holender, de directeur van de Weense Staatsopera die vorige week bekendmaakte dat hij in in 2010 opstapt. De leiding van de Weense Staatsopera, waar ooit Gustav Mahler en Richard Strauss aan het hoofd stonden, is een van de meest prestigieuze in de internationale operawereld.

De scheidende directeur Holender heeft zelf een sterke voorkeur uitgesproken voor de Oostenrijkse dirigent Franz Welser-Möst. Die is echter tot half 2011 verbonden aan de opera van Zürich en tot half 2012 aan het Cleveland Symphony Orchestra.

De mening van de Oostenrijkse bondskanselier Alfred Gusenbauer doet meer terzake. De benoeming van een nieuwe leider van de Staatsopera is immers bij uitstek een staatszaak. Gusenbauer heeft al lang een eigen favoriet: de tenor Neil Shicoff. De Amerikaanse vriend van de sociaal-democraat Gusenbauer heeft op dit gebied echter geen enkele ervaring.

Volgens de krant Die Presse zou Gusenbauer Shicoff de leiding van de Opera zelfs al hebben beloofd. De woordvoerder van de bondskanselier zegt: „Ik kan het me niet voorstellen.” Shicoff zelf wilde in november bij de verkiezingsoverwinning van Gusenbauer geen commentaar leveren op de toen al circulerende geruchten, maar verheugde zich openlijk in het succes van Gusenbauer, die nu aan het hoofd staat van een grote coalitie.

Andere namen die in Wenen de ronde doen, zijn die van ervaren artistiek leiders en dirigenten. Onder hen zijn Gerard Mortier, tot half 2009 directeur van de Parijse Opéra, Alexander Pereira, artistiek directeur van de opera in Zürich, en componist Peter Ruzicka, de opvolger van Mortier als festivaldirecteur in Salzburg.

Er zijn veel meer competente kandidaten. Zoals Pamela Rosenberg, vroeger intendant van de Opera van San Francisco en nu directeur van de Berliner Philharmoniker. En ook Simone Young, dirigente en nu de intendant van de Hamburgse Staatsopera.

Er worden ook veel dirigenten genoemd. Zoals Christian Thielemann en Riccardo Muti, die afdroop bij de Scala in Milaan na een staking van het personeel. Placido Domingo kan alles. Hij dirigeert en leidt nu de opera’s in Los Angeles en Washington DC. Hij is ook nog een wereldberoemd tenor.