Dakpanrood, groengeluikt ansichtkaartendorp

De Hompelaar Door Theatergroep Wederzijds en Theater Gnaffel. Regie: Ad de Bont. Tournee: t/m 28 april. ****-

De Hompelaar

Door Theatergroep Wederzijds en Theater Gnaffel. Regie: Ad de Bont. Tournee: t/m 28 april.

***--

Moord, zelfmoord, verkrachting. Dat er onder de idylle van dit ‘dakpanrood, groengeluikt ansichtkaartendorp’ verschrikkelijke dingen gebeuren, is wel duidelijk. Maar hoe de verwikkelingen in De Hompelaar nu precies in elkaar steken blijft vaag. In deze jeugdvoorstelling van Theatergroep Wederzijds en Theater Gnaffel roept regisseur Ad de Bont een volstrekt eigen wereld op, die op het oog verleidt. Het dorp houdt het midden tussen een middeleeuwse vesting en een tijdloos, multicultureel sprookjesoord, bevolkt door vier acteurs en een dozijn poppen.

De taal prikkelt de verbeelding, al is De Bont precies hierin nogal doorgeschoten, met hele watervallen van fantasiewoorden en bizarre adjectieven. De tragische wederwaardigheden van Kalle, een weesjongen met een hompelbeen, dreigen te verzuipen. Zijlijnen overspoelen de hoofdlijnen voortdurend, en twee uur is een lange zit voor zoveel vaagheid. Toch blijft De Hompelaar boeien. De acteurs springen van heden naar verleden, waarbij ze gedubbeld worden door de poppen, hun jongere ik. Maar vooral De Bonts wrede poëzie intrigeert. Met „azuurblauwe vleugels van gaas” vliegt Kalle naar een betere toekomst.

Inlichtingen: 020-6230623 of www.stipproducties.nl

    • Isabella Steenbergen