Corinne Bailey Rae in de groei

Concert: Corinne Bailey Rae. 23/2 Paradiso Amsterdam

Ze wordt omarmd door Oprah Winfrey, trad op met John Legend en John Mayer tijdens de uitreiking van de Grammy Awards en staat met haar album hoog in de Amerikaanse hitlijst. Van anonieme wannabe die na haar studie Engelse literatuur achter de bar in een jazzclub werkte en soms het podium beklom, is nu-soulzangeres Corinne Bailey Rae (28) ineens de grote Britse belofte in Amerika.

Hoe snel de debutante uit het Noord-Engelse Leeds, dochter van een Caraïbische vader en een Britse moeder, zich het afgelopen jaar heeft ontwikkeld, liet ze horen in Paradiso. Bracht ze haar liedjes van stilistische eenvoud aanvankelijk met alleen haar gitaar, nu stond ze krachtig en strak te zingen met een negenkoppige band. De blaassectie, twee zangeressen en de met pit gespeelde drums wisten een stevig fundament te leggen onder haar delicate stemgeluid. Dat maakte de zoetgevooisde soul, op haar album als een zacht briesje, veel pittiger.

Het was Bailey Rae’s Nederlandse podiumdebuut, nadat ze een eerder concert afzegde. Zelfverzekerd en met charmante verlegenheid draaide de zangeres, wier gelaatstrekken iets weg hebben van een jonge Billie Holiday, haar show af. Ze zong sterk en droeg, in een rood retrojurkje, niet alleen haar liefde voor oude soulmuziek uit, maar verwerkte ook elementen uit de gospel, reggae en blues.

Respect dwong ze af met haar selectie covers en ze liet merken dat dit ogenschijnlijk brave meisje inderdaad vroeger in een alternatief rock-meidenbandje speelde. Ze trok Jimi Hendrix’ Long Hot Summer Night de soulhoek in en verbaasde met een buitengewone jazzversie van de blues Since I’ve Been Loving You van Led Zeppelin. Dit zong ze bijna erotisch, met een brandend verlangen dat voelbaar was. In eigen land legt Bailey Rae het qua populariteit nog af tegen de tikkeltje platte en stoerdere soulzangeres Amy Winehouse. Maar met het predikaat ‘Norah Jones van de soul’ rekent ze resoluut af. Het soulelfje heeft een behoorlijke groeispurt gemaakt.

    • Amanda Kuyper