Blijven geloven in de illusie van ‘gelukkig gezin’

Het Land van Martin Crimp. Door Theatergroep Suburbia. Regie: Albert Lubbers. Tournee t/m 18/5. **---
Het Land van Martin Crimp. Door Theatergroep Suburbia. Regie: Albert Lubbers. Tournee t/m 18/5. **---

Het Land van Martin Crimp. Door Theatergroep Suburbia. Regie: Albert Lubbers. Tournee t/m 18/5.

**---

Theatergroep Suburbia noemt Het Land een ‘psychologische thriller’.Vooral dat laatste woordje wekt verwachtingen. Je verheugt je op spanning en sensatie, want ‘psychologisch’ was je al vergeten. Terwijl de psychologie juist de dienst uitmaakt in dit stuk van de Brit Martin Crimp. Om de geestelijke gesteldheid van de drie personages gaat het hier, om hun onzekerheid, hun wantrouwen, hun leugens. Ook dat zou spannend toneel kunnen opleveren: liegen leidt vaak tot prachtige misverstanden. Maar de leugens in Het Land zeuren oeverloos door.

Een echtpaar is op het platteland gaan wonen om samen te zijn. Maar al op de eerste avond neemt de man een meisje mee. Dat lag bewusteloos langs de weg; het móest gered worden. Het meisje komt met een ander, voor de man minder gunstig verhaal. Maar de vrouw maakt dat niet uit; zij wil de waarheid toch niet horen.

In omslachtige teksten geeft ze aan wat wij allang wisten: ze moet en zal in de illusie van het gelukkige gezinnetje geloven. De Vlaamse actrice Katrien De Ruysscher doet Crimps behoedzame taal geweld aan. Zij serveert de fragiele zinnen met een vette dictie waarmee zij haar collega’s overspeelt. Die hebben meer gevoel voor Crimps dubieuze figuren: dapper houden Tom Van Bauwel (de man) en Markoesa Hamer (het meisje) hun geheimen in stand.

Theatergroep Suburbia uit Almere speelde eerder een krachtige voorstelling van een andere Brit: Het Eenzame Westen van Martin McDonagh. Dit keer echter weet regisseur Albert Lubbers niet waar hij naartoe wil.

Info: 036-8448148 en www.theatergroepsuburbia.nl.

    • Anneriek de Jong