Bij ADO winnen ze zelfs de toss niet

ADO 3 Feyenoord 3

Ruststand 1-1. 19. Kolkka 0-1, 40. Hoogendorp 1-1, 55. Charisteas 1-2, 62. Hoogendorp 2-2, 73. Charisteas 3-3. Arbiter: Luinge. Toeschouwers: 6.000.

Erik van der Walle

Van zo’n matig spelend team moet je kunnen winnen, zullen Erwin Koeman en Lex Schoenmaker hebben gedacht. En dus brachten de trainers van Feyenoord en van ADO Den Haag gisteren elk twee verse aanvallers in om zo, een kwartier voor tijd, de volle buit binnen te kunnen halen. Tevergeefs, want de enerverende wedstrijd tussen de nummer vijf en de nummer achttien eindigde in 3-3. Een topprestatie, aldus een cynische Koeman na afloop. „De afgelopen twee jaar heeft Feyenoord bij ADO verloren. Dit is een topdag voor ons.”

Koeman had voldoende reden voor cynisme, ook al heeft Feyenoord sinds 1991 niet meer bij ADO gewonnen. De hekkensluiter van de Nederlandse competitie had meer recht op een eventuele zege dan Feyenoord. „Maar ja, we winnen nu eenmaal weinig”, zei Schoenmaker bijna berustend. „Zelfs de toss niet.”

Drie weken geleden was de oud-speler van ADO nog met zijn team naar het nieuwe stadion bij Forepark geweest, bij het Prins Clausplein. Afgelopen woensdag werd de vierde en laatste lichtmast gemonteerd, waardoor het stadion op een afstand klaar lijkt te zijn. Het grote bad in de ADO-kleedkamer is geplaatst, de grasmat ligt er. „Werkelijk een schitterend stadion, vond iedereen bij dat bezoek. En ja, dat we volgend jaar daar kunnen spelen geeft extra druk, dat geloof ik ook.”

Het zijn dus niet alleen de media die in het farewell season met afschrikwekkende verhalen komen over het komende seizoen, de angst leeft bij de club ook: ADO Den Haag spelend in het mooiste stadion van de eerste divisie. Schoenmaker zal in ieder geval met genoegen het oude complex verlaten: dit seizoen behaalde ADO nog maar tien punten in eigen huis, minder dan directe concurrenten als Excelsior (14) en RKC (15).

Zoals voor bijna elke club die onderaan bungelt, gelden er legio excuses. Neem bijvoorbeeld het keepersprobleem. Tegen Feyenoord stond Sergio Sanchez voor het eerst in het doel, inmiddels de vijfde keeper van ADO dit seizoen. Stefan Postma (beenbreuk), Josh Wagenaar (spierscheuring), Robert Zwinkels (schouderblessure) en de onervaren Richard van Nieuwkoop gingen Sanchez voor. „Sinds 1965 ben ik actief in het betaalde voetbal maar ik heb dit nog nooit meegemaakt. Trouwens ook niet toen ik bij de pupillen speelde. Zonder die problemen hadden we nu zeker meer punten gehad”, speculeerde Schoenmaker die gisteren zeven spelers door blessures en een schorsing moet missen.

Al na 17 minuten moest Sanchez een doelpunt incasseren. Jonathan de Guzman schoot van net buiten het strafschopgebied op het doel en de voormalige keeper van Atlético Madrid kon de bal niet goed verwerken. Joonas Kolkka, ex-ADO, schoot de rebound in.

Het doelpunt van Feyenoord kwam extra hard aan, want de Hagenaren hadden toen al lang op voorsprong moeten staan. Al na zestien tellen kon Santi Kolk vrij schieten op Henk Timmer. Een minuut later was het de beurt aan Rick Hoogendorp die de Feyenoord-keeper tot een fraaie redding dwong.

„Jammer, maar positief was dat we veerkracht toonden”, zei de ADO-trainer over de „onterechte” (Koeman) voorsprong van Feyenoord. Tweemaal kwam zijn team langszij. Eerst was het Hoogendorp die uit een corner raak kopte, vervolgens – nadat Angelos Charisteas scoorde na een fraaie combinatie met Theo Lucius – was het een penalty van diezelfde Hoogendorp. Geen toeval was het dat de twee Haagse doelpunten uit dode spelmomenten kwamen. ADO slaagde er gisteren veel te weinig in om routiniers Michael Mols en Hoogendorp te bedienen.

De penalty van Hoogendorp betekende maar liefst het vijftigste tegendoelpunt voor Feyenoord dit seizoen. De tussentijds van Wolfsburg overgekomen Hagenaar leek de beste man van het veld te worden, zeker toen zijn ploeg dankzij Delorge zelfs op 3-2 was gekomen. Maar ongewild zorgde Hoogendorp ook voor de gelijkmaker van Feyenoord. Hij verspeelde de bal knullig aan Serginho Greene die Charisteas goed aanspeelde, waardoor Feyenoord een kwartier voor tijd op 3-3 kwam.

Jammer vond Schoenmaker, maar hij was tevreden. Voor diegenen die het wellicht vergeten waren: „We hebben het hier wel over de nummer achttien tegen de nummer vijf.”

    • Erik van der Walle