Beursgang Organon gaat definitief door

De beursgang van Organon gaat definitief door. Voor eind maart wil Akzo Nobel 20 tot 30 procent van zijn farmaceutische tak naar de beurs brengen. Dat heeft Akzo Nobel vanochtend bekendgemaakt. Over twee weken komt het prospectus uit en wordt de bandbreedte voor de uitgifteprijs bekend.

Begin dit jaar bleken enkele private-equitybedrijven interesse te hebben om Organon van Akzo Nobel over te nemen. Hun biedingen waren niet interessant genoeg om op in te gaan, liet Akzo eind januari weten. Vandaar dat nu alsnog wordt gekozen voor een beursgang. Akzo wil in de komende twee tot drie jaar alle aandelen Organon op de beurs verkopen.

De waarde van Organon in zijn geheel wordt geschat op zo’n 9 miljard euro. Hoeveel Akzo uiteindelijk voor het bedrijf krijgt, is sterk afhankelijk van de ontwikkeling van zijn nieuwe medicijn asenapine. Dit middel tegen onder meer schizofrenie is een potentiële winstmaker. Afgelopen najaar incasseerde Akzo Nobel nog de grootste koersval ooit, toen bleek dat de introductie van asenapine moest worden uitgesteld. Enkele maanden later trok farmaceut Pfizer zich als partner in de ontwikkeling van het middel terug.

Vandaag meldde Akzo dat het een „bemoedigend” gesprek over het middel had gehad met de Amerikaanse toezichthouder FDA en dat de aanvraag voor goedkeuring mogelijk al dit jaar bij de FDA wordt ingediend. Akzo Nobel was vanochtend met een koerswinst van 1,6 procent een van de grootste stijgers op de beurs.