Amerikaan Leipheimer wint ronde Californië

De Amerikaanse wielrenner Levi Leipheimer heeft de Ronde van Californië gewonnen. De 33-jarige renner van Discovery Channel stond gisteren in de zevende en laatste etappe de leiderstrui, die hij al in de proloog veroverde, niet meer af.

De Cubaan Ivan Dominguez won de slotetappe. Hij was de snelste na een massasprint die het sluitstuk vormde van een criterium van 124 kilometer door de straten van Long Beach.

Het is twijfelachtig of wielrenner George Hincapie kan fietsen in de voorjaarsklassiekers. De Amerikaanse kopman van Discovery Channel brak zijn pols in de Ronde van Californie. De 33-jarige renner reed de koers wel uit, maar liet na de finish foto’s maken. Die wezen een gebroken pols uit. Gisteren is een plaatje bevestigd om de fractuur beter te laten helen. Ploegleider Johan Bruyneel van Discovery bevestigde dat zijn kopman voorlopig niet kan fietsen en mogelijk de voorjaarsklassiekers moet overslaan.

Leipheimer had in het eindklassement 21 seconden voorsprong op de Duitser Jens Voigt. De Amerikaan Jason McCartney eindigde als derde op 54 seconden. Bram Tankink was met de achttiende plaats de beste Nederlander.

Alessandro Petacchi heeft een succesvol weekeinde in Portugal achter de rug. De Italiaanse sprinter won in de Ronde van de Algarve zaterdag de vierde rit, een dag later de vijfde en het eindklassement. In het eindklassement werd de Oostenrijker René Haselbacher tweede. (ANP)