Allah schiep ons, wil dit boek bewijzen

Scholen in Frankrijk, Duitsland én Nederland krijgen ongevraagd The Atlas of Creation opgestuurd.

Het is een islamitisch ideologisch geschrift, dat de evolutietheorie verwerpt.

Afgelopen donderdag werden vijf extreem zware boeken afgeleverd door een koerier op het Keizer Karel College in Amstelveen. De boeken waren op naam geadresseerd aan leraren en leerlingen, maar niet door hen besteld.

Het waren exemplaren van The Atlas of Creation , een islamitisch, ideologisch, geschrift, dat de evolutietheorie verwerpt omdat deze in strijd is met de Koran.

De evolutietheorie, waarvan Charles Darwin de grondlegger is, komt er in het kort op neer dat soorten zich gedurende de miljoenen jaren dat de aarde bestaat, stukje bij beetje hebben aangepast aan veranderende omstandigheden. De soorten die hierin het beste slaagden, overleefden (natuurlijke selectie). Soorten die zich niet konden aanpassen, zoals de dinosauriërs, stierven uit.

De evolutietheorie is wetenschappelijk bewezen, maar volgens het verstuurde boek is het allemaal onzin en bovendien verwerpelijk. Omdat het denken in deze termen van survival of the fittest, conflicten in de hand werkt. Het boek ziet de evolutietheorie als de „ware bron van al het terrorisme” op de wereld. Zo staat in het boek dat de aanslagen op 11 september en de Holocaust, rechtstreeks zijn terug te leiden op het Darwinisme. Er staat een foto van Hitler in het boek, kijkend naar lijken uit concentratiekampen.

In het boek wordt in 788 glanzende kleurenpagina’s „belangrijk bewijs geleverd dat de evolutie nooit heeft plaatsgevonden”. Het boek zegt dat Allah dier, wereld en mens heeft geschapen: de aapmens is een mythe.

Als „bewijs” tegen de evolutietheorie, toont het boek honderden pagina’s lang foto’s van fossielen van miljoenen jaren geleden, met daaronder steeds een foto van een dier, vogel of vis zoals we die tegenwoordig kennen. Alle oeroude fossielen komen volgens het boek honderd procent overeen met de dieren die nu nog leven. De evolutietheorie die stelt dat de soorten zich hebben aangepast in de tijd, is dus onzin, aldus het boek.

De auteur van het boek is de Turkse ‘wetenschapper’ Harun Yahya, alias Adnan Oktar, ook populair onder leden van de de Hofstadgroep. Typ zijn naam in op Google, en er verschijnen allerlei websites waarop zijn gedachtengoed wordt uitgelegd.

Niet alleen in Nederland wordt het boek ongevraagd naar scholen gestuurd. Sinds vorige maand wordt het ook met tienduizenden tegelijk verstuurd naar scholen in Duitsland en Frankrijk, zo meldt persbureau AFP. Het Franse ministerie van Onderwijs heeft gewaarschuwd dat de ideeën in het boek niet behoren tot het curriculum. „Er moet enorm veel geld achter deze organisatie zitten”, zegt biologieleraar op het Keizer Karel College in Amstelveen, Emiel de Lange, terwijl hij door het boek bladert, „als het zoveel boeken kan laten drukken, met deze drukkwaliteit, en deze kan verspreiden door heel Europa.”

De uitgever van het boek is Global Publishing in Istanbul. „De boeken worden verspreid als cadeau”, zegt een woordvoerder in het Turks door de telefoon. De boeken zijn ook op internet te bestellen. Dan kosten ze 75 euro per stuk. Meer informatie wil de man niet geven. „Verdere vragen worden per e-mail beantwoord.”

De belangenorganisatie voor het voortgezet onderwijs VO Raad, is „verbaasd dat zomaar zo’n duur boek wordt opgestuurd”, zegt voorzitter Sjoerd Slagter. „Maar ik vertrouw erop dat docenten het hun leerlingen niet zomaar zullen voorleggen.” Ook het ministerie van Onderwijs zegt dat het de verantwoordelijkheid van de scholen is, wat ze met het boek doen. Als ze maar voldoen aan de eisen die er aan onderwijs gesteld worden.

Het Keizer Karel College in Amstelveen wordt vaker benaderd met ideeën tégen de evolutietheorie, zo zegt biologieleraar Emiel de Lange. „Maar dan vooral uit fundamentalistisch christelijke hoek.” Hij typeert de Atlas of Creation als „pseudowetenschappelijke onzin”, maar vindt de werkwijze van de uitgever onschuldiger dan die van sommige christelijk georiënteerde groepen die via „invloedrijke personen” voet aan de grond proberen te krijgen.

De Lange doelt op uitspraken van voormalig minister van Onderwijs Maria van der Hoeven (CDA), die in 2005 „een academische discussie” bepleitte over ‘intelligent design’, een Amerikaanse theorie die een goddelijke schepper als oorsprong van het leven ziet. Wetenschappers als de huidige minister van Onderwijs, Ronald Plasterk (PvdA), vinden deze ideeën onzin.

Het doel van het boek is twijfel zaaien, zegt biologieleraar De Lange. En dat lukt, als leerkrachten niet duidelijk maken dat het boek onjuist is. „We hebben vwo-leerlingen vijf minuten in dit boek laten lezen, zonder vooraf een context te geven”, vertelt De Lange. „Velen van hen hadden niet door dat het onzin is. Dat vind ik ernstig.”

Meer boeken van Yahya op: www.harunyahya.com/nl/sectie/boeken/boeken.php

    • Japke-d. Bouma