Activisten tegen NVU beboet

Wachtend op de trein op weg naar de demonstratie in Doetinchem hindert een lid van de extreemrechtse NVU een zwarte vrouw met kind bij het instappen. Foto Herman Engbers 24-2-2007 Doetinchem. De NVU (Nederlandse Volksunie) van Constant Custers demonstreert. De NVU doet mee aan de Gelderse statenverkiezingen Op de foto wacht een groep op het perron op de trein. Enkelen staan demonstratief in de weg voor een zwarte moeder met zoontje. De Politieman links grijpt na enkele seconden in. foto: Herman Engbers
Wachtend op de trein op weg naar de demonstratie in Doetinchem hindert een lid van de extreemrechtse NVU een zwarte vrouw met kind bij het instappen. Foto Herman Engbers 24-2-2007 Doetinchem. De NVU (Nederlandse Volksunie) van Constant Custers demonstreert. De NVU doet mee aan de Gelderse statenverkiezingen Op de foto wacht een groep op het perron op de trein. Enkelen staan demonstratief in de weg voor een zwarte moeder met zoontje. De Politieman links grijpt na enkele seconden in. foto: Herman Engbers Engbers, Herman

Rond een demonstratie van de Nederlandse Volksunie (NVU) in Doetinchem zijn afgelopen zaterdag 44 aanhoudingen verricht. Het gaat om ‘tegendemonstranten’ die zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan opruiing, verboden wapenbezit en het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Vier personen worden gedagvaard; de meeste andere aanhoudingen zijn met een boete afgedaan. Van de ongeveer honderd NVU-aanhangers is niemand aangehouden.

Burgemeester H. Kaiser van Doetinchem had een verzoek van het comité Stop Extreem Rechts voor een tegendemonstratie, afgewezen uit angst voor een confrontatie. Een kort geding tegen deze beslissing werd door de actiegroep verloren.

Doordat er zaterdag toch ongeveer 150 tegendemonstranten waren, werd de politie gedwongen de start van de NVU-demonstratie uit te stellen en de route aan te passen. Met fluitconcerten en boegeroep overschreeuwden de voornamelijk Doetinchemse tegendemonstranten een toespraak van NVU-voorzitter C. Kusters. Burgemeester Kaiser verklaarde na afloop begrip te hebben voor de reacties uit de bevolking, maar geen juridische middelen te hebben om de NVU-demonstratie te verbieden. De NVU, die in Gelderland aan de verkiezingen voor provinciale staten meedoet, demonstreerde in Doetinchem tegen de EU en de komst van goedkope Oost-Europese arbeiders.