7 redenen om uit te gaan

Bazar Amsterdam

Amsterdam, Albert Cuypstraat 182Telefoon (020) 675 05 44Keuken open 09.00-01.00, vr- za tot 24.00 zo tot 23.00Internationaal, gemiddelde prijs 3-gangen à la carte 15,00 euro Romantisch

Een bijzondere duizend-en-één-nacht ambiance beleef je in deze grote broer van het gelijknamige restaurant in Rotterdam. De ambiance is als een bazaar in het Midden-Oosten, oorverdovend rumoer incluis vanwege de slechte akoestiek. Om te smullen zijn de verschillende voorgerechten; de hoofdgerechten daarentegen stellen wat teleur. Maar ach, de prijs is zacht en de sfeer is goed.

goed | Jammer dat de vorige eigenaar het niet heeft gered maar Bazar is ook lang niet slecht. Je wordt bij de deur al naar de tafeltjes gebracht, handig en hartelijk. Heerlijke appeltaart, fijne broodjes met als uitschieter de merquezworstjes met royale sla. (02-02-2007 P. V. te Hauwert)

goed |Leuke sfeervolle tent voor zowel ontbijt, lunch als diner, al vind ik de lunchprijzen best aan de hoge kant voor wat je krijgt. De dinerkaart is juist weer prima qua prijs. Leuk om te eten met een groepje maar zorg wel dat je op tijd reserveert. (31-10-2006 M. de H. van L te Amsterdam)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 WETENSCHAPSCAFÉ

Wie is er bang voor verveling?

Rotterdam: Doelencafé, Schouwburgplein 52. Aanvang: 19.30u. Inl/res: 010-4081144 & www.reflexie.org

Nog nooit hebben we het zo druk gehad. Of proberen we met onze rusteloze bedrijvigheid de diepe verveling voortdurend te verdrijven? Awee Prins stelt in zijn proefschrift Uit verveling dat deze diepe verveling de verborgen grondstemming van onze tijd is. Hij schetst de literaire geschiedenis van de verveling en onderzoekt wetenschappelijke pogingen tot opheldering van dit fenomeen. Prins, opleidingsdirecteur van de Faculteit der Wijsbegeerte, promoveerde onlangs aan de Erasmus Universiteit.

3 STUDENTENFILMS

InDeMaak

Utrecht: Louis Hartlooper Complex. Aanvang: 19.30u. Entree: 7,50 euro. Res: 030-2320452. Inl: www.indemaak.com

InDeMaak biedt studenten de kans hun film, documentaire of animatie te laten zien in het Louis Hartlooper Complex. Nederland kent een groot aantal opleidingen op het gebied van film en televisie, maar studenten hebben weinig mogelijkheden om hun werk buiten de muren van de opleiding te vertonen aan een groter publiek. Er is te weinig plek voor studenten om zichzelf te presenteren. Vanavond is Herman de Wit (hoofd programma Nederlands Filmfestival) de gastjury.

4 Theater

Rinoceros - DNA (try-out)

Amsterdam: Bellevue. Aanvang: 20.30u. Inl/res: 020-5305301 & www.theaterbellevue.nl

Rinoceros is een hoogtepunt in het absurdistisch theater, in 1959 geschreven door de Franse toneelschrijver Eugène Ionesco als waarschuwing tegen het opkomen van een totalitair regime. In 2006 roept dit tragikomische stuk veel vergelijkingen op met de huidige samenleving. De Nieuw Amsterdam (DNA) heeft aan schrijver Justus van Oel gevraagd een bewerking te maken van Rinoceros. Cast: Sabri Saad el Hamus, Sanne Vogel, Dunya Khayame en Carl Ridders.

5 Leesconcert

Kees van Kooten in Concert

Zoetermeer: Stadstheater. Aanvang: 20.15u. Inl/res: 079- 3427565; www.corrievanbinsbergen.com

Mijn plezierbrevier bestaat uit de vijftig leukste korte verhalen uit de Angelsaksische wereldliteratuur, door Kees van Kooten verzameld, vertaald en van commentaar voorzien. Een soort humorcollege dus, ondersteund door muziek van gitariste, componiste en bandleidster Corrie van Binsbergen. Daarnaast ook eigen verhalen, onder anderen uit zijn bundel Episoden (De Bezige Bij), over zijn ervaringen als opa.

6 WORKSHOP

Games as Tools

Amsterdam: Mediamatic, Post CS gebouw. Van 27 februari t/m 2 maart. Tijden: 10.00-17.00u. Voertaal: Engels. Prijs: 250 euro, studenten: 150 euro. Inschrijven: www.mediamatic.net/workshopregistration

Machinima is het maken van video in de 3D-omgeving van een computergame. In vier intensieve workshopdagen leer je om een Machinima-clip of een ander game-based project, te maken. De workshop is bedoeld voor filmmakers, animatoren, gamers en andere creatieven. Deelnemers kunnen hun eigen favoriete games meenemen als ze die willen gebruiken in een project. Trainers: Daniel van Gils, Jonas Hielscher en Ricard Gras.

7 muziekfestival

Jukebox

Rotterdam: RSG Sociëteit ‘Asker V’, Haringvliet 94. Informatie: www.hetrsg.nl; www.rotterdamstudentenfestivals.nl

Jukebox is dit jaar de titel van het jaarlijkse muziekfestival van het Rotterdamsch Studenten Gezelschap. Vandaag onder anderen om 16.00 uur de film Wild Romance; om 17.00 uur op een groot scherm Festivals in Midgard: Lowlands en om 0.00 uur een optreden van de Rotterdamse meidenpunkgroep The Riplets. De band bestaat uit drie pittige vrouwen die pretentieloze punkpop spelen.