Tomasz Stanko

Hij studeerde in Kraków, speelde in het kwartet van pianist Kryszstof Komada en het Globe Unity Orchestra van Alexander von Schlippenbach en behoort al dertig jaar tot de Europese top.

Op Lontano maakt de Poolse trompettist Tomasz Stanko (1942) nog eens duidelijk waarom dat zo is; hij heeft een fraaie, ronde toon, gevoel voor drama en dus het lef om stiltes te laten vallen. Op deze cd, de derde met een trio onder leiding van pianist Marcin Wasilewski, staan overwegend langzame stukken die, passend bij de Italiaanse titel, inderdaad uit de verte lijken te komen. Dat laatste ook in tijdsruimtelijke zin want Stanko verwijst in zijn fraseringen regelmatig naar de Miles Davis van eind jaren vijftig, die van Kind of Blue en Porgy and Bess.

Op 3 maart presenteert dit kwartet met bassist Slawomir Kurkiewicz en drummer Michal Miskiewicz zijn muziek op het Utrecht Jazz Festival in het Utrechse Vredenburg. Voor wie de titel Lontano een bel doet rinkelen: dit stuk heeft niets te maken met dezelfde titel van de Hongaarse componist György Ligeti.

Frans van Leeuwen

Tomasz Stanko: Lontano (ECM 1980). Distr. Challenge

    • Frans van Leeuwen