Tinariwen: Aman Iman

Tinariwen: Aman Iman (Skycap; distr. Lowlands)
Tinariwen: Aman Iman (Skycap; distr. Lowlands)

Tinariwen: Aman Iman (Skycap; distr. Lowlands)

De titel betekent in goed Nederlands ‘water is leven’, geen loze kreet als de woestijn je biotoop is. De zuidelijke Sahara is het thuisland van de nomadisch aangelegde Toearegs, en Tinariwen is de bekendste verklanker van hun cultuur. Het cross-overpotentieel van deze groep is groot, wegens de ruimhartige aanwezigheid van elektrische gitaren. Hoewel het wel wat ver gaat om Tinariwen maar meteen als woestijnrockband te bestempelen, hetgeen her en der al gebeurt, levert dit gitaristenlegertje mooi wel verhitte staaltjes vuurwerk af. Gevat in duizelingwekkende, knap ineengrijpende patronen, en af en toe wentelend in een goed gedoseerd studio-effect, slingeren deze gitaarpatronen zich over ritmes met sterk opzwepende trekken. Tinariwen lijkt zich bewust van zijn aantrekkingskracht op westers publiek, maar heeft een broertje dood aan al te gepolijste tegemoetkomingen aan die markt. Ofwel: in die studio in de Malinese hoofdstad Bamako kun je het woestijnzand horen knarsen.

JACOB HAAGSMA

    • Jacob Haagsma