Televisie Voorkeur

actualiteit

Buitenhof. Gast is o.a. de burgemeester van Amsterdam Job Cohen. Verder de nieuwe columnist Joshua Livestro. Ned.2, 12.05-12.55u.

documentaire

Panorama: De wereld van Nihoul. Reportage, waarin de zwendelaar, dealer en tipgever van justitie, Michel Nihoul, zichzelf speelt tijdens reconstructies. Nihoul werd op het proces Dutroux in Aarlen op 22 juni 2004 tot vijf jaar gevangenis veroordeeld. Hij werd vrijgepleit van kindermoord en -ontvoering, maar beseft dat hij tot op het einde van zijn dagen blijft gebrandmerkt als de spil van een groot pedofilienetwerk. Hij is nu voorwaardelijk vrij. België 2 (Canvas), 20.00-21.05u.

NOS Documentaire: It giet oan. Portret van de scheidend voorzitter van de Vereniging De Friesche Elfsteden, Henk Kroes. Beelden van zijn voorzitterschappen en zijn fietstocht van ruim tienduizend kilometer voor het goede doel. Ned.2, 20.25-22.00u.

Het uur van de wolf: Sylvia Kristel: Nue. Reportage over de Nederlandse filmactrice Sylvia Kristel, wier autobiografie Nue binnenkort in Nederland uitkomt. Een terugblik op haar carrière en leven, dat plotseling aan een zijden draadje hing toen er twee jaar geleden keelkanker bij haar werd geconstateerd. Ook beelden van haar media-tournee tijdens de lancering van haar boek in Frankrijk. Ned.2, 18.55-19.55u.

praatprogramma

Brief aan God. Bekende en minder bekende mensen schrijven op een voor hun belangrijke plek een brief aan god, waarover later wordt doorgepraat in de studio. Deze keer schrijft priester Antoine Bodar de brief. Ned.2, 19.55-20.25u.

informatief

Zembla: Met de zegen van de ChristenUnie. God is weer hip en lijsttrekker André Rouvoet oogt jong en fris. Tijdens de campagne had hij stevige kritiek op het beleid van de voorgaande kabinetten Balkenende. Vice-premier Rouvoet: „Ik heb een groot vertrouwen in God. Ik hoop waar te maken wat er nu verwacht wordt.” Maar wat verwacht de achterban van het nieuwe kabinet? In ieder geval een terugkeer van de bijbelse waarden in de politiek. Ned.3, 22.15-22.50u.

Kunst

Boeken. Gesprek met Willy Brill, samenstelster van Sprakeloos Water, spiegel van de Jiddische poëzie. Willy Brill nam in 2000 het initiatief tot het oprichten van de Stichting Jiddisj, die als doel heeft het in stand houden en bevorderen van de Jiddische cultuur in Nederland. Verder aan tafel Justus van de Kamp, een van de makers van Koosjer Nederlands, joods in de Nederlandse taal. Ned.1, 11.30-12.00u.

NPS Arena. Gasten o.a. het ontwerpersduo G + N dat hippe geitenwollen sokken breit, de kunstenares Wieki Somers die werkt met vinyl, staal, glas, keramiek en rubber en de textiel-kunstenares Ria van Eyk die een ‘Sterrenhemeltapijt’ voor het Paleis op de Dam ontwierp. Kenner en verzamelaar van het werk van de schilder Jan Voerman, Henk van Ulsen, praat over de expositie 150 jaar Voerman. Ned.2, 17.00-18.55u.

muziek

Vrije geluiden. Gast o.a. pianist Harmen Fraanje met zijn nieuwe groep Harmen Fraanje’s Aneris en de harpiste Lavinia Meijer die onlangs werd uitgenodigd om in de internationale serie ‘Rising Star’ te spelen, met recitals in Keulen, Parijs, Wenen en New York. Aandacht voor een nieuwe voorstelling waar muziek van Monteverdi en Luzzachi met teksten over het liefdesleven wordt gecombineerd met dans. Ned.1. 10.30-11.30u.

sport

NOS- Studio Sport. Rechtstreeks verslag van de finale van het ABN AMRO tennistoernooi, portret van de tennisser Roger Federer, baanwielrennen in Manchester, Wereldbeker springen voor paarden in Goteborg, in de latere uitzending aandacht voor de start van het hockeyseizoen. Ned.1, 13.05-17.30u. & 18.00-19.05u.

De wedstrijden. Samenvattingen van voetbalwedstrijden. 19.00-20.30u. & 22.45-23.45u.