Televisie Overige films

The Muppets Take Manhattan (Frank Oz, 1984, VS). Derde Muppetfilm is andermaal een brokkelige komedie die doet verlangen naar de tv-shows. De beesten veroveren Broadway en Kermit zwicht voor Miss Piggy’s verlangen om te trouwen. RTL4, 12.35-14.15u.

Spartacus (Stanley Kubrick, 1960, VS). Vermaarde spektakelfilm behoort tot het minst persoonlijke werk van Kubrick. Kirk Douglas leidt opstand van slaven in het oude Rome. Ook met Laurence Olivier, Charles Laughton, Tony Curtis, Jean Simmons, Nina Foch. België 1, 13.35-16.40u.

Inherit the Wind (Stanley Kramer, 1960, VS). Het Monkey-proces van 1925 lag ten grondslag aan verdienstelijke toneelverfilming over proces tegen onderwijzer Scopes die Darwin boven bijbel verkoos. Met Spencer Tracy, Gene Kelly. BBC2, 15.05-17.10u.

Sinbad: Legend of the Sevens Seas (Patrick Gilmore, & Tim Johnson, 2003, VS). Flamboyante animatiefilm uit de koker van DreamWorks. De vermaarde zeerover (met de stem van Brad Pitt) ontmoet eerst nog de gebruikelijke monsters en fantomen, maar als hij met twistgodin Eris (Michelle Pfeiffer) zijn werkelijke krachten moet meten zeilt hij zo vanaf de platte aarde een als een gigantische vlammende vagina verbeeld Tartarus binnen. Gladiator-scenarioschrijver John Logan en regisseurs Tim Johnson (Antz) en Patrick Gilmore realiseerden zich niet dat sommige verhaallijnen niet de wonderbaarlijke flexibiliteit van hun geanimeerde hoofdpersonen hebben. SBS6, 20.00-21.30u.

Patton (Franklin J. Schaffner, 1970, VS). George C. Scott is groots en dwars als generaal George Patton in sterke, door Francis Ford Coppola geschreven karakterstudie annex oorlogsfilm. Oscars voor o.a. film, scenario en Scott. RTL7, 20.30-24.00u.

I’m with Lucy (Jon Sherman, 2002, VS). Innemende romantische komedie heet ondergewaardeerd te zijn. Lucy (Monica Potter) staat op het punt te trouwen, maar de kijker weet nog niet met wie. Dan wordt uitgebreid teruggeblikt op de vijf blind dates die ze het afgelopen jaar had. Ned.3, 20.35-22.10u.

Identity (James Mangold, 2003, VS). Gelikte vormgeving en vermaarde acteurs als John Cusack en Ray Liotta maken van pretentieuze thriller geen betere film. Tien in een geïsoleerd motel gestrande reizigers zijn al snel met zijn negenen. Het eerste lijk wordt gevonden in de wasmachine. Wie is de volgende? RTL5, 22.00-23.40u.

Out of Africa (Sydney Pollack, 1985, VS). Met Oscars overstelpte, stijlvol aan modieuze sentimenten appellerende film over het leven van Isak Dinesen alias Karen Blixen in Kenya. Meryl Streep is geknipt voor rol van verlaten plantersvrouw die, tegen de achtergrond van miskende zwarten en bedreigde diersoorten, vrijbuiter Robert Redford aan zich probeert te binden. In Nederland de grootste bioscoophit van 1986. Net5, 23.20-2.15u.

In This World (Michael Winterbottom, 2002, GB). In documentairestijl gedraaide reis van twee Afghanen naar Londen. Het idee is bij veelzijdige veelfilmer Winterbottom geboren toen hij de berichten las over het fatale Dover-transport, waarbij 58 Chinezen stikten in de laadruimte van een vrachtwagen. De film blijft zweven tussen drama en document. Daarmee zal te maken hebben dat de hoofdrolspelers ex-vluchtelingen zijn die min of meer hun eigen reis overdeden. Ned.2, 23.55-1.25u.

Godzilla (Roland Emmerich, 1998, VS). Amerikaanse remake door regisseur van Independence Day van Japanse monsterklassieker werd een inhoudelijk oninteressante orgie van trucages. Een door atoomstralen gemuteerd reuzenreptiel verbouwt Manhattan. Ook met Matthew Broderick. België 1, 0.10-2.22u.