Televisie Overige Films

Mariken (André van Duren, 2000, België/Nederland). Bioscoopdebuut van de regisseur van Kees de jongen is een zinvolle, psychologische avonturenfilm naar de roman van Peter van Gestel, voor het hele gezin. In de middeleeuwen door oude man Jan Decleir opgevoed vondelingetje Laurien van den Broeck gaat op zoek naar haar moeder en komt dan Kim van Kooten en Ramsey Nasr tegen. Ned.3, 15.03-16.35u.

E.T. (Steven Spielberg, 1982, VS). Uiterst succesvol sprookje over de vriendschap tussen tienjarige Elliott en zijn buitenaardse tegenhanger in boze wereld der volwassenen kan worden beschouwd als Spielbergs persoonlijke psychoanalytische verslag van volwassen worden of als moderne variant van het Nieuwe Testament, maar het laat niemand onberoerd. Veronica, 18.10-20.30u.

Signs (M. Night Shyamalan, 2002, VS). Na The Sixth Sense en Unbreakable de derde grote, maar minder stijlvolle film over bovennatuurlijke verschijnselen van regisseur-scenarist-producent Shyamalan. Uitgetreden dominee annex weduwnaar Mel Gibson woont met twee kinderen op afgelegen boerderij. De graancirkels op zijn erf blijken wel degelijk landingstekens voor een kwaadaardige buitenaardse invasie. SBS6, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Morocco (Joseph von Sternberg, 1930, VS). Eerste Amerikaanse film van Marlene Dietrich en haar expressionistische observator Von Sternberg bezorgde beiden een Oscarnominatie. Zangeres ruilt al haar aanbidders, onder wie gefortuneerde Adolphe Menjou, in voor haar ware liefde: legionair Gary Cooper. Arte, 20.40-22.15u.

My Best Friend’s Wedding (P. J. Hogan, 1997, VS). Hollywooddebuut van de Australische regisseur van Muriel’s Wedding is minder voorspelbaar dan de gangbare ‘romantic comedy’. Julia Roberts probeert te verhinderen dat haar ex Dermot Mulroney in het huwelijk treedt met Cameron Diaz. Homoseksueel Rupert Everett onderstreept dat vriendschap belangrijker is dan liefde. Net5, 22.30-0.25u., onderbroken door reclame.

The Untouchables (Brian de Palma, 1987, VS). De Palma herformuleert de geschiedenis van Elliot Ness (Kevin Costner) en zijn strijd tegen Al Capone (Robert de Niro) in een verhaal over onkreukbaarheid die zelden wordt ingegeven door morele overtuiging. Ook met Sean Connery, Charles Martin Smith, Andy Garcia. Veronica, 23.00-1.20u.

Enemy at the Gates (Jean-Jacques Annaud, 2001, VS/GB/Ierland/Dld). Romantisch oorlogsepos met Jude Law als herder uit de Oeral, die zich tijdens de slag om Stalingrad bewees als scherpschutter. Ed Harris is zijn militaire, Joseph Fiennes zijn romantische rivaal (met Rachel Weisz als inzet). BBC1, 23.50-1.50u.

Gods and Monsters (Bill Condon, 1998, VS). Fictieve episode aan het einde van het leven van de Brtise, min of meer openlijk homoseksuele Frankenstein-regisseur James Whale (1889-1957). Ian McKellan speelt met sublieme ironie de verbitterde en oude kunstenaar. In zijn ontmoetingen met een potige jonge tuinman (Brendan Fraser) speelt de film intelligent de tegenstellingen uit: tussen homo- en heteroseksualiteit, tussen de generaties, tussen Amerika en Europa, maar vooral tussen levenslust en verval. Arte, 0.45-2.30u.

Zafir (Malene Vilstrup, 2003, Denemarken). Meer verantwoord dan meeslepend Scandinavisch kinderdrama. Het zwarte paard Zafir heeft de zus van de 11-jarige Anna afgeworpen, waarna het meisje is overleden. Niemand kan het dier temmen, behalve de jonge vluchtelinge Sharbat, die uit Iran, Irak of Afghanistan komt en van wie het maar de vraag is of ze in Denemarken mag blijven. Maandag, Ned.3, 15.25-16.37u.