Televisie Film van de Dag

Kate Winsley in de film Heavenly Creatures. Heavenly Creatures Year: 1996 Director: Peter Jackson Kate Winsley PHOTOS12

Heavenly Creatures. In Peter Jacksons Heavenly Creatures zit welgeteld één (extreme) close-up: de lippen van een psychiater worden van dichtbij gefilmd als hij vol afschuw het woord ‘homosexuality’ uitspreekt. Dat was in de jaren vijftig – wanneer de film zich afspeelt – nog een enge ziekte die behandeld werd met elektroshocks, en veel ouders waren bang dat hun kinderen er wellicht ook aan zouden lijden. Geen wonder dat de ouders van Pauline haar hechte vriendschap met Juliet wat verdacht vinden. Ze delen alles samen, kijken vol afschuw naar de wereld van hun ouders en hebben met elkaar een fantasiewereld geschapen. In hun ‘vierde wereld’ Borovnia kunnen ze hun fascinatie kwijt met tenor Mario Lanza, schurk Orson Welles (vooral The Third Man) en koene ridders. De banale werkelijkheid grijpt wreed in als Pauline’s ouders de ‘female bonding’ te ongezond vinden.(Peter Jackson, 1994, N-Z), België 2 (Canvas), 23.35-1.15u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg