Skiërs niet van start na te hoge waarden in bloed

De internationale skifederatie FIS heeft gisteren bij de WK Noordse disciplines in Sapporo drie deelnemers een startverbod opgelegd.

Het gaat om de olympisch kampioenen Jevgeni Dementjev en Nikolai Pankratov uit Rusland en de voormalige vicewereldkampioen Jack Mae uit Estland. Bij een bloedcontrole bleek hun hemoglobinegehalte te hoog.

Een dag eerder was dat ook het geval bij zes wat minder bekende langlaufers. Ook zij kregen een startverbod. De negen skiërs moesten een dopingtest ondergaan. Die resultaten zijn nog niet bekend.

Een hoog hemoglobinegehalte kan duiden op dopegebruik, maar kan ook een andere oorzaak hebben. De FIS voert tijdens de WK in de Japanse stad, waar in 1972 de Olympische Winterspelen werden gehouden, 450 bloedtests uit, het hoogste aantal tot nu toe.

Intussen gingen gisteren de wedstrijden gewoon door en was Finland succesvol met twee gouden medailles. Hannu Manninen eindigde op de Noordse combinatie als eerste en de Finse vrouwen wonnen de teamsprint.

Manninen stond na zijn sprong van de schans op de negende plaats, maar maakte zijn achterstand goed op het tweede onderdeel, 7,5 km langlaufen.

De Finse vrouwen Riitta Liisa Roponen en Virpi Kuitunen waren in de teamsprint met een kleine seconde voorsprong op de Duitsers het sterkst. De teamsprint bij de mannen ging, na een fotofinish, naar de Italianen Renato Pasini en Christian Zorzi. Rusland werd tweede. (ANP)