Serviër Djokovic gedijt in Nederland

Novak Djokovic is de smaakmaker van het ABN Amro-toernooi in Rotterdam. De negentienjarige Serviër wordt beschouwd als een van de grootste tennistalenten en is bepaald geen grijze muis. Djokovic bereikte gistermiddag de halve finales dankzij een zege op de Spanjaard Tommy Robredo, de nummer twee van de plaatsingslijst.

Djokovic hoeft eenmaal buiten Ahoy’ niet op de vlucht voor handtekeningenjagers, maar geldt als de belofte voor wie dat binnen een jaar allemaal anders is. De Serviër is goed gebekt, toont volop emotie op de baan en is vooral een heel goede tennisser die op elke ondergrond uit de voeten kan.

Samen met onder anderen de Schot Andy Murray wordt Djokovic gezien als toekomstige uitdager van de absolute nummer één van dit moment, Roger Federer. „Voorlopig wint Federer nog alle toernooien, maar het is wel mijn doel de nummer één van de wereld te worden”, zei Djokovic nadat hij in drie sets (4-6, 6-4 en 7-5) had afgerekend met Robredo.

De Serviër kende een moeilijk begin tegen de Spanjaard, die fluitend de kwartfinales had bereikt, waar Djokovic de nodige moeite had gehad met de qualifiers Florent Serra en Andrei Pavel. „Ik ben heel blij dat ik hier een topmatch heb kunnen winnen. Tot dusver verliep mijn toernooi moeizaam.”

In de halve finales wacht vandaag Michail Joezjni, die in de ochtenduren de Spanjaard David Ferrer overtuigend (6-2 en 7-5) versloeg. De Rus, eerder verantwoordelijk voor de uitschakeling van Robin Haase, bereikte vorige week in Marseille nog de kwartfinales.

Joezjni is op de weg terug. Nadat hij op 20-jarige leeftijd Rusland in 2002 in Frankrijk naar de eerste Davis-Cupzege loodste, ontbrak hij afgelopen najaar in Moskou toen de Russen voor de tweede keer de landencompetitie wonnen, ditmaal tegen Argentinië. Joezjni had kort ervoor zijn enkelbanden gescheurd.

Djokovic is inmiddels de nummer veertien van de wereld. „Het doel is dit jaar de top-tien te bereiken”, zei hij gisteren.

Zijn mooiste tennisherinnering bewaart hij overigens aan Amersfoort, waar hij in 2006 zijn eerste ATP-toernooi won. „Ik speel altijd goed in Nederland. Laten we die traditie maar voortzetten.” (ANP)