Russische fightclub

Stenka na stenkoe – muur tegen muur. De traditie gaat terug naar de mist der heidense oudheid. Vanwege het hoge aantal doden en gewonden onderdrukten zowel de tsaren als communisten ‘muur tegen muur’ of vervingen hem door onschuldige sneeuwballengevechten. Tijdens maslenitsa, het ‘pannenkoekfeest’ of Russisch carnaval, plachten alle mannen van dorpen of straten als muren

fightclub.jpg

Stenka na stenkoe - muur tegen muur. De traditie gaat terug naar de mist der heidense oudheid. Vanwege het hoge aantal doden en gewonden onderdrukten zowel de tsaren als communisten ‘muur tegen muur’ of vervingen hem door onschuldige sneeuwballengevechten.

Tijdens maslenitsa, het ‘pannenkoekfeest’ of Russisch carnaval, plachten alle mannen van dorpen of straten als muren op elkaar af te stormen en elkaar tot bloedens toe af te rossen. Vooraf ging een soort rap-battle, waarin de partijen elkaar met korte rijmpjes beledigden. Achteraf omhelsde men elkaar als echte kerels en zette het met bloedneuzen, blauwe plekken en gebroken botten op een drinken.

Zeven jaar geleden behoorde Andrej Groentovski uit St Petersburg tot de groep pioniers die deze aardige traditie van zinloos geweld nieuw leven inblies. Nu organiseren veel Russische steden en dorpen weer ‘muur tegen muur’. Half-stiekem, want Russische fight clubs zijn illegaal moet dat ook blijven.

De Amerikaanse film Fight Club droeg in 1999 bij aan de herleving van deze Russische traditie, erkent Groentovski. Zelf had hij wel eens wat psychologie gelezen. Het leidde tot een ‘patriottische theorie van agressie’. De van staatswege afgedwongen onderdrukking van agressie bij mannen leidt tot gevoelloosheid en verwrongen seksualiteit, denkt hij. Daarom plant de Russische man zich niet voort en staat het land voor een demografische crisis. Alleen een goed pak slaag op zijn tijd kan het Russische volk redden. Groentovski: ‘Een gevecht verliezen is voor een man even pijnlijk als ontmaagd worden voor een vrouw. En even noodzakelijk.’

In Petersburg maken ze werk van de ‘fight club’ op maslenitsa, dragen ze uniformen. Elders gaat het eerder om vechtende jeugdbendes. Dat kinderen van 7 tot 10 zonder enige bescherming elkaar tot moes slaan hoort erbij, aldus Groentovski. ,,Zo vorm je het Russische karakter. Dat is uniek. Elders eindigt een straatgevecht namelijk in publieke vernedering, bij ons in samen zingen en dansen.’

(Foto Oleg Klimov uiteraard! Dit item verscheen onlangs in Next; hier meer van Oleg over ‘muur tegen muur’)

    • Coen van Zwol