Rob Ruijter ook weg bij oude VNU

De laatste Nederlandse bestuurder van informatieconcern The Nielsen Company, het voormalige VNU, stapt op. Financieel bestuurder Rob Ruijter vertrekt na de zomer. Nielsen heeft Ruijters vertrek gisteren zonder opgaaf van reden bekendgemaakt. Volgens Ruijter werd zijn rol als bestuurder te beperkt.

Hiermee bestaat de directie van het bedrijf dat groot werd als uitgever van Margriet en dagblad De Gelderlander nu geheel uit Amerikanen. Het bedrijf met het hoofdkantoor in de VS wilde in 2005 een Amerikaanse branchegenoot overnemen. Na een aandeelhoudersrevolte moest topman Rob van den Bergh vertrekken.

Het bedrijf werd vorig jaar voor 9,8 miljard dollar (7,5 miljard euro) overgenomen door zes private-equitybedrijven. De huidige topman alsook Ruijters opvolger komen van General Electric. De naam VNU verdween en 10 procent van de 42.000 banen wordt geschrapt. In Nederland werken er nog ruim 300 mensen.