Protest tegen bont van nieuwe minister

De Partij voor de Dieren (PvdD) is gisteren een protestactie gestart tegen de nieuwe minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven onder de titel ‘Een dode vos bij Huis ten Bosch!’. Van der Hoeven verscheen donderdag bij de presentatie van het nieuwe kabinet op de trappen van Huis ten Bosch met een bontje om haar nek.

Op de bordesfoto staat een lachende Van der Hoeven, die een beige bontkraag combineert met een zwart mantelpakje.

De Tweede Kamerfractie van de PvdD heeft in een open brief Van der Hoeven om opheldering gevraagd over het kraagje van vossenbont. De partij wil van Van der Hoeven weten „welk politiek statement zij wilde maken” met het dragen van het bontje. De partij vindt het vreemd omdat het kabinet Balkenende IV „als eerste kabinet in de geschiedenis een passage in het regeerakkoord heeft gewijd aan het welzijn van dieren”.

Op de website van de partij kan iedereen een e-mail sturen naar de nieuwe minister van Economische Zaken. In die mail staat dat bewindslieden een voorbeeldfunctie hebben en dat het voor hen daarom niet past om vossenbont te dragen.

Een verbod op het fokken van vossen voor hun vacht werd al in 1995 afgekondigd en wordt op 1 april 2008 ook echt van kracht. De PvdD wil daarom graag van Van der Hoeven weten of zij het na die datum nog steeds toelaatbaar vindt dat bewindslieden een vossenbontje dragen. Ook vraagt de partij of ze met haar bontje wilde uitdrukken dat het fokverbod er van haar niet hoefde te komen.