Penne con carciofi

Voor 2 personen als hoofdgerecht:3 puntige artisjokken azijn/citroensapolijfolie extra vergine1 grote teen knoflook, overlangs gehalveerd2 kleine gedroogde peperoncini, verkruimeld3-4 ansjovisfilets (onder olie), in stukjes4 eetlepels droge witte wijn1 ½ eetlepel zoute kappertjes4 zwarte olijven met pit2 eetlepels fijngesneden gladde peterselie30 gram uitgedroogd kruim van oud brood180 gram pennette rigate

Het seizoen voor artisjokken is al maanden in volle gang in Italië. Bij de betere groentewinkels en Turkse en Marokkaanse winkels in Nederland zijn die puntige Zuid-Italiaanse artisjokken gelukkig verkrijgbaar. Met drie van die artisjokjes heb je de basis voor een verrukkelijk pastagerecht.

Bereiding: Verwijder de steel en al het taaie blad van de artisjok tot aan de malse blaadjes. Snijd de top weg op het breedste deel van de artisjok, snijd de resterende artisjokbodem glad en halveer hem. Verwijder het ‘hooi’, snijd de artisjok in dunne plakjes en leg ze in water met wat azijn of citroensap om verkleuring tegen te gaan. Verwerk de overige artisjokken op dezelfde manier; er moet in totaal ongeveer 155 gram schoongemaakte artisjokbodem resteren.

Verwijder het vliesje en de groene kern van de knoflook en snijd de knoflook in 6 reepjes. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een hapjespan op half hoog vuur, fruit hierin al roerend de knoflook tot de geur vrijkomt. Draai het vuur laag, voeg de ansjovis en peperoncini toe en smoor dit al roerend mee tot de ansjovis uiteenvalt. Roer de plakjes artisjok samen met de kappertjes door de geurige olie, blus de pan af met de wijn en stoof de artisjokken in gesloten pan gedurende 20 minuten. Snijd de olijven in stukjes van de pit af, doe ze samen met peterselie bij de artisjokken onder toevoeging van 2 eetlepels warm water (of bouillon) en stoof alles nog 5 minuten.

Verhit tijdens het stoven van de artisjokken 1 eetlepel olie (niet meer) in een bakpannetje op hoog vuur, roer het broodkruim erdoor, draai het vuur laag en laat het kruim onder regelmatig omroeren goudbruin en krokant worden. Kook de penne bijtgaar, vermeng ze met de artisjokken, breng op smaak met zout. Bestrooi de pasta op de borden met broodkruim.

    • Florine Boucher