Offenbach Romantique Les Musiciens du Louvre

Offenbach RomantiqueLes Musiciens du Louvre Archiv 477 6403

Voor het eerst in meer dan anderhalve eeuw klinkt het Grand Concerto pour violoncelle et orchestre (1848) van Jacques Offenbach in de originele vorm. Alleen het openingsdeel was bekend en met wat schetsen van de rest werd het ooit gereconstrueerd. De twee ontbrekende delen lagen gewoon in het familiearchief en alles is nu door Offenbachkenner Jean-Christophe Keck herenigd tot een hoogst opmerkelijk ‘nieuw’ concert van bijna drie kwartier dat op cd weerklinkt in de ‘authentieke’ uitvoering van Les Musiciens du Louvre van Marc Minkowski met solist Jérôme Pernoo.

De briljante operettecomponist Offenbach stak op zijn cello de duivelse violist Paganini naar de kroon. De virtuoze muziek in dit Concerto militaire’ met de treffende tromroffeltjes pendelt suggestief tussen kunst, kitsch, circus en het slagveld van de loden soldaatjes. Het spitwerk leverde meer onbekende Offenbach op: de originele Barcarolle uit Die Rheinnixen en het Sneeuwvlokjesballet uit Le voyage de la Lune.

KASPER JANSEN

    • Kasper Jansen