Morrissey speelt niet op songfestival

De Britse muzikant Morrissey doet niet mee aan het Eurovisie songfestival dit jaar. De voormalige zanger van The Smiths had eerder laten weten interesse hebben om mee te doen en sprak daarover met de Britse zender BBC. De omroep heeft gisteren echter bekendgemaakt dat de samenwerking van de baan is.

Morrissey (artiestennaam van Steven Patrick Morrissey) liet vorig jaar voor het eerst weten dat hij wel wilde meedoen aan het Eurovisie songfestival, nadat de Britse inzending, Daz Sampson met Teenage Life, op vijf na laatste was geworden. „Ik was geschokt, maar niet verbaasd”, zei Morrissey in een reactie. „Waarom hebben ze mij niet gevraagd?”

In januari liet de BBC weten dat ze in gesprek waren met de zanger om hem mee te laten doen of een nummer te laten schrijven. „Hij was een van de personen die we hebben benaderd’’, meldde de omroep gisteren. „We kunnen nu met zekerheid laten weten dat hij zeker niet meedoet dit jaar.”

The Smiths was een van de belangrijkste Britse popbands uit de jaren tachtig. In het post-punk tijdperk maakten ze broeierige gitaarmuziek met teksten als: „Burn down the disco, hang the blessed dj, because the music that they constantly play, it says nothing to me about my life.” Sinds 1987 speelt Morrissey solo.

Het Eurovisiesongfestival wordt in mei georganiseerd in de Finse hoofdstad Helsinki. Namens Nederland doet Edsilia Rombley mee met het lied Nooit meer zonder jou. (BBC)