Minder bezoekers Zweedse musea na einde gratis entree

De negentien Zweedse staatsmusea hebben sinds de afschaffing van de gratis entree, op 1 januari, een derde minder bezoekers ontvangen. Dit is gisteren bekend geworden.

De nieuwe centrum-rechtse regering besloot in oktober een eind te maken aan de gratis toegang voor staatsmusea. De regering halveerde daarop de jaarlijkse subsidies voor de betrokken instellingen, in totaal elf miljoen euro per jaar. Kwamen de musea geld tekort, dan moesten ze voortaan maar toegang vragen, zo liet de regering weten.

Volgens een onderzoek van het Zweedse dagblad Dagens Nyheter is het bezoek sinds 1 januari met gemiddeld vijfendertig procent afgenomen. Het Architectuurmuseum werd zwaarder getroffen; dat ontving in januari 4.480 bezoekers minder, een verschil van 83 procent met dezelfde periode in 2006.

Een woordvoerder van het Architectuurmuseum zei echter dat het nog niet zeker is dat de entreeprijs van vijf euro de oorzaak van het afnemend bezoekersaantal is. „We zullen moeten wachten op de kwartaalcijfers om te zien hoe we er echt voorstaan.”

Een woordvoerder van het ministerie van Cultuur verdedigde de beslissing om de gratis toegang voor staatsmusea te schrappen door te zeggen dat „voor niets de zon opgaat”.

„In plaats van zich te verlaten op subsidies die worden opgebracht door de belastingbetaler, moeten staatsmusea ervoor zorgen dat de kwaliteit van de getoonde werken hoog blijft en moeten ze tegelijk tentoonstellingen maken die bezoekers trekken”. (AP)