Merkel en Chirac zijn het eens over Airbus

De Franse en Duitse leiders zullen onverkort de herstructureringsplannen van vliegtuigbouwer Airbus steunen. Dit zeiden president Jacques Chirac en bondskanselier Angela Merkel gisteren na een ontmoeting nabij Berlijn.

Zo’n tienduizend banen zullen verdwijnen bij het bedrijf, zo zei de Franse premier Dominique de Villepin eerder deze week. De twee landen, waar 40.000 man van de in totaal 55.000 personeelsleden werkzaam zijn, willen echter allebei de banen in eigen land behouden. Zodoende ontstond er een dispuut over invulling van de herstructureringsplannen en vertraging in de aankondiging. Airbus topman Louis Gallois heeft de oorspronkelijke plannen gewijzigd om tegemoet te komen aan Duitse eisen voor een groter deel van het werk aan de komende generatie Airbus jets, aldus een bron binnen de vakbond.

„Kanselier Merkel en president Chirac staan achter Airbus als het bedrijf de komende dagen besluiten neemt om het concurrentievermogen te versterken”, stelden beide regeringsleiders gisteren na een geplande, informele bijeenkomst in Mesberg. „Tegelijkertijd verwachten ze dat er een balans zal worden verzekerd wat betreft banen, technologie en competenties in de betreffende landen.”

Chirac heeft echter wel strenge voorwaarden aan de herstructurering gesteld. „Er kunnen geen gedwongen ontslagen zijn – dat is duidelijk gezegd – en geen sluiting van vestigingen zonder enige organisatie of compensatie”, aldus Chirac. De Franse leider, die er op uit zou zijn grote ontslagen te voorkomen in de laatste maanden van zijn presidentschap, zei te hopen dat de plannen snel bekend worden gemaakt. Het bedrijf staat onder druk de plannen bekend te maken vóór 9 maart, als het de resultaten over 2006 publiceert.

Het concrete geschil draait om de locatie voor de bouw van de toekomstige A350 XWB. De metalen rompen van de huidige Airbussen worden in Duitsland gebouwd. Sommige analisten stellen echter dat de romp van composietmaterialen van de A350 goedkoper in Spanje of buiten de eurozone zou kunnen worden gebouwd. Vandaar de angst in Duitsland om ontwikkelingen mis te lopen, en vandaar de opmerking van Merkel dat „we kunnen zeggen dat beide [Frankrijk en Duitsland] als de grootste deelnemers in recente jaren hebben bewezen over adequate capaciteiten te beschikken.”

„Wij denken dat, als er offers gemaakt moeten worden, er rekening mee moet worden houden dat we niet praten over pionnen, maar over gezinnen”, zei Chirac. Een besluit wordt eind deze maand verwacht. (Reuters, AP)