Maagzuur

Uw oproep herinnert mij aan mijn maagklachten in 1994-1995. De symptomen zoals zuurbrand klopten alarmerend met uw artikel van 13 april 1995 over de Helicobacter pylorie. Ik had vanaf circa 1992 mijn vage klachten bestreden met af en toe een Rennie, maar wel steeds vaker. Die trend beviel me niet en in 1994 raadpleegde ik mijn huisarts. Hij schreef mij Zantac zuurremmer voor. Desondanks merkte ik dat bij inspanning toch zuurbrand in m`n slokdarm opkroop.

Uw artikel over de Helicobacter trok mijn aandacht, ik knipte het uit en bewaarde het. Ik dacht met zoiets niet terstond m`n huisarts belerend te moeten lastigvallen. Maar in augustus 1995 vroeg ik hem of Zantac alleen maar symptomen bestreed en ik de rest van mijn leven die pillen zou moeten blijven slikken. Ja”, antwoordde hij op beide vragen. Toen haalde ik uw Helicobacter-artikel te voorschijn. De dokter las het aandachtig en oordeelde: Dit zou best kunnen. Maar dan zult u een onaangenaam inwendig onderzoek moeten ondergaan, waarbij de specialist met een slang door uw keel in uw slokdarm afdaalt. Hebt u die moeite ervoor over?” Ik overdacht het en zei: Ja, dan kan hopelijk de echte oorzaak worden gevonden en aangepakt.”

Herfst 1995 onderzocht maagspecialist dr. De Groot met zo`n slang, genaamd `endoscoop`, mijn maag en twaalfvingerige darm, zag maagwandaandoeningen zoals gastritis en pangastritis, en nam biopten voor laboratoriumonderzoek. Een week later luidde de uitslag `positief`. Ik had inderdaad Helicobacter. De specialist bood mij een achtdaagse kuur aan van vier antibiotica tegelijk: pantoprazol, claritromycine, en nog twee van die imponerende namen. Pakweg een maand na die kuur moest ik opnieuw het benauwende slangonderzoek ondergaan - overigens, dat benauwende valt wel mee als de zuster eerst je huig heeft bestreken met een verdovende tinctuur en je vooral je ademhaling rustig houdt. De nu genomen biopten bleken na onderzoek schoon te zijn: de Helicobacter was uitgeroeid.

Een half jaar later bevatte Scientific American een artikel over de Helicobacter pylorie: de microbe tast je maagslijmvlies aan, waarna het zuur zweren in de onderliggende maagwand veroorzaakt. Loop je met die maagzweren jarenlang door, dan kunnen ze ontaarden in maagkanker. Want zolang die Helicobacter leeft, loost die zijn stofwisselingsafval in je maagwand en twaalfvingerige darm. Wat was ik blij, dat ik met uw krantenartikel in 1995 mijn eigen diagnose had gesteld en dat de huisarts het serieus nam.

    • Wil Carton Castricum