Jonkvrouwen, glanzend als metaal

Op de catwalk in Milaan lopen de vrouwen erbij als ridders in leer en staal, zien Jetty Ferwerda (tekst) en Peter Stigter (foto’s)

STERK EN STOER: de modellen van Gucci, Marni, Prada en Burberry Prorsum © photo PETER STIGTER CATWALK A/W 2007-2008 MILAAN Stigter, Peter

Ridders en jonkvrouwen. Komend najaar kleden vrouwen zich alsof ze het strijdtoneel betreden of juist triomfantelijk genieten van een overwinning. Is het een teken aan de wand?

De modecollecties die afgelopen week in Milaan werden getoond, zetten een sterk en stoer vrouwbeeld neer in leer, stugge wol en zonder overbodige details. Haar handen zijn gestoken in lange handschoenen, haar hoofd beschermt ze met een muts, zwakke delen zijn afgedekt met metaal en aan haar voeten draagt ze killer heels. Burberry Prorsum zette de toon met lange ingesnoerde jassen van stevig, doorgestikt leer en handschoenen waarvan de kappen tot aan de elleboog reiken. Soms was de stof zo bewerkt dat jurkjes en bovenstukken van jassen maliënkolders leken. Alleen deze moderne ridders dragen onder die dikke buitenlaag wel een dun gebreid jurkje of lange trui, een maillot en enkellaarzen met zilveren studs.

In zekere zin zou je de vrouwen van Prada ook als ridders kunnen zien, maar in plaats van leer en staal zijn het vilt en gekookte wol die haar als een beschermende cocon omhullen. En kleur, gelukkig, want even leek het erop alsof iedereen het bij zwart en grijs zou houden. Miuccia Prada experimenteerde met materiaal – wol kreeg een laagje transparante latex of werd verhit waardoor het rimpelde – maar ook met prachtige kleuren groen, oranje, blauw en lila al dan niet in combinatie met zwart. Ze maakte er truitjes van, rechte rokjes en uitvergrote, mouwloze herencolberts. Door de zware stoffen leek het silhouet gebeeldhouwd met misschien iets te weinig accent op vrouwelijke rondingen. De kleuren, kniekousen en hoge, blote sandaaltjes waren de enige sensuele toets.

Marni voorvoelde dezelfde richting als Prada, maar haar ridders zien er minder afwerend uit. Ze hebben lange wanten van leer, een wijdvallende jas van nylon met een bontrand, een rokje van glimmende lakstof en een zachtglanzende blouse. Juist de combinatie van hightech en klassieke materialen als leer en wol en het kleurenpalet van bleekgrijs, beige, paars en groen deden modern en soms futuristisch aan.

Gucci ten slotte koos voor het aloude uniform, compleet met loden jassen, kniebroeken en leren blousons. Natuurlijk wel overgoten met een pittig Gucci-sausje, veel goud, bont, strak en sensueel. En met de ultieme Oscar, eh pardon, jonkvrouwjurken.

    • Jetty Ferwerda