Jan van der Heyden

Jan van der Heyden (1637-1712), de belangrijkste topografische schilder van het eind van de 17de eeuw.

Tentoonstelling van Jan van der Heyden (1637-1712), de belangrijkste topografische schilder van het eind van de 17de eeuw, bestaat uit veertien schilderijen. Zijn werk is herkenbaar aan zijn precisie en aan de warme zomerse sfeer. Ook was hij bekend als uitvinder van de brandslang.

„Van der Heyden kon ook heel goed illusies verkopen: composities van paleizen, kerken, woonhuizen, pleinen, ruïnes ontsproten aan zijn fantasie. [...]. Stadselementen van onder meer Keulen, Düsseldorf en Veere combineerde hij tot imaginaire stadsgezichten. Vooral daarin lijkt Van der Heyden, meer dan in zijn realistische schilderijen, een boodschap te leggen.”

Roelof van Gelder, 22 februari 2007

Brand! Jan van der Heyden, schilder en uitvinder. T/m 30 april in het Rijksmuseum, Amsterdam. Inl: www.rijksmuseum.nl