Israëliërs vinden Duitsers betrouwbaar

Hoewel hummus, falafel en kebab geprefereerd worden boven, zeg, Bratwurst mit Sauerkraut, is driekwart van de Israëlische bevolking voor aansluiting van Israël bij de Europese Unie. Deze wens hangt nauw samen met het zeer positieve beeld dat Israëliërs hebben van het moderne Duitsland.

Dat blijkt uit opinieonderzoek van Keevoon in Jeruzalem in opdracht van het Israëlische bureau van de Konrad Adenauer Stichting. Als Israël lid zou zijn van de EU zou overigens maar elf procent naar Europa verhuizen. Onder jongeren tot 30 jaar loopt dat percentage op tot bijna 20 procent.

Volgens dr. Lars Hänsel, directeur van de stichting in Jeruzalem, spelen twee factoren een grote rol. De negatieve factor is dat 77 procent van de Israëliërs vindt „dat het met hun eigen land de verkeerde kant op gaat”.

De positieve factor is Duitsland. Dat wordt door 67 procent van de Israëliërs gezien als het meest betrouwbare, meest gewaardeerde land na Groot-Brittannië. „Dat is bijzonder, gegeven de geschiedenis van de shoah”, aldus Hänsel, die erop wijst dat in de leeftijdscategorie van 50 jaar en ouder het imago van Duitsland nog positiever is. Die waardering uit zich in reizen naar Duitsland en de populariteit van Duitse producten. BMW’s en Volkwagens behoren tot de best verkochte merken.

Het minst populaire land in de EU is Frankrijk. President Chirac is de minst gewaardeerde Europese leider. Dat belet overigens de Israëliërs niet Frankrijk massaal te bezoeken: Parijs en de Franse Alpen zijn geliefder dan bijvoorbeeld Berlijn of het Zwarte Woud.