‘Ik wilde nog wel blijven’

De veramerikanisering van het voormalige VNU ging Rob Ruijter tegenstaan. „Mijn rol werd te beperkt.”

Rob Ruijter Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer Rob Ruijter CFO VNU op weg naar de aandeelhoudersvergadering in het Okura Hotel Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 060418
Rob Ruijter Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer Rob Ruijter CFO VNU op weg naar de aandeelhoudersvergadering in het Okura Hotel Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 060418 Boyer, Maurice

Een paar uur nadat Rob Ruijter (55) gisteravond uit New York aankwam in Nederland gaf hij telefonisch commentaar op zijn vertrek.

Waarom gaat u weg?

„Nielsen is echt een Amerikaanse onderneming geworden. De rol van financieel bestuurder is in dat Amerikaanse systeem beperkter dan ik wil. Ik wil niet alleen een puur financiële rol, ik wil ook bemoeienis met de praktische gang van zaken. Dat vind ik leuk. Daarvoor is nu geen ruimte meer.”

Was u liever gebleven?

„Mijn eigen plannen waren anders. Ik wilde nog wel een paar jaar blijven.”

Maar?

„Maar niet zo. Toen ik mijn vertrek aankondigde, was de reactie dat ze dat echt spijtig vonden. Onze sponsors [de private-equitybedrijven die Nielsen nu bezitten, red.] vonden het ook wel jammer.”

Hebben ze geprobeerd u voor het bedrijf te behouden?

„Als ik eenmaal een besluit neem, heb ik daar goed over nagedacht. Dat straalde ik vast ook uit.”

Wanneer werd duidelijk dat uw rol veranderde?

„Vooraf hebben we wel gepraat over mijn positie. Maar pas als je met elkaar aan het werk gaat, worden bepaalde stijlelementen zichtbaar. Binnen een maand na Davids komst was het wel duidelijk.” David Calhoun verving in augustus vorig jaar de vertrokken topman Rob van den Bergh.

Welke stijlelementen?

„In Europa is de topman de first among equals. Daar doe je bij wijze van spreken niet drie keer iets in je uppie. In de VS bestuurt hij veel minder in een gezamenlijkheid.”

Wat gaat u straks doen?

„Eerst rond ik nog wat klussen bij Nielsen af. We moeten voor het eerst stukken deponeren bij toezichthouder SEC. Ik weet hoe dat moet, mijn opvolger niet. I’ve been there, done that, got the T-shirt.”

Hoe Nederlands is Nielsen nog?

„Het is allemaal heel klein. In Hoofddorp staat nog een bijkantoor van het hoofdkantoor en ook het aantal mensen geeft aan dat we niet echt meer een Nederlands bedrijf zijn. Maar daar ben ik niet rouwig om. We hebben iets neergezet dat succesvol is.”

Heeft u achteraf spijt dat u een fusie met IMS Health nastreefde?

„Ik had het leuk gevonden als de fusie was gelukt en als we nog steeds een notering in Nederland hadden gehad.”

Heeft u alsnog gepoogd David Calhoun tot de fusie te bewegen?

Ruijter lacht. „Dat was niet aan de orde. Ik kon even niet aan overnames denken.”

    • Freek Staps