Idris was op z’n 13e ambtenaar, zegt hij

Hoe oud is Kamil Idris, de Soedanese baas van de World Intellectual Property Organization (WIPO) van de Verenigde Naties? Dat lijkt een triviale vraag. Maar leeftijd is belangrijk bij promoties en betalingen.

En Idris veranderde vorig jaar ineens op alle VN-documenten zijn geboortedatum van 1945 in 1954.

Vreemd, vonden velen. Daarom startte de interne controleur bij WIPO – een VN-organisatie die zich onder meer met patenten bezighoudt – een onderzoek. Zijn vernietigende rapport lekte deze week uit.

Idris zegt dat WIPO per abuis 1945 als geboortejaar heeft geregistreerd, en dat hij dat tot 2006 nooit heeft veranderd omdat het onbelangrijk was. Maar de controleur schrijft dat Idris in 1982 bij WIPO solliciteerde voor een hoge P4-post, waarvoor je tien jaar ervaring moet hebben.

Als hij toen had gezegd dat hij 28 was, had hij die baan nooit gekregen: de twee andere kandidaten waren 37. 1945, suggereert het onderzoeksrapport, kwam Idris beter uit dan 1954 – zo werd hij óók 37.

Idris’ hele cv was daarop afgestemd. Daarin stond bijvoorbeeld dat hij vanaf 1967 allerlei nationale functies had vervuld. Maar als hij in 1954 is geboren, zoals hij nu zegt, was hij in 1967 dertien – ietwat jong voor een overheidsfunctionaris.

Waarom Idris zijn geboortejaar nu ineens heeft gecorrigeerd? De controleur geeft drie redenen: omdat Idris dan langer bij de VN kan werken; meer compensatie krijgt bij voortijdig vertrek; of de Zwitserse nationaliteit wil, die zijn vrouw en kinderen net hebben bemachtigd.

De Zwitsers, Pietjes Precies, zouden wellicht hebben gemerkt dat Idris volgens zijn rijbewijs negen jaar jonger was dan volgens zijn VN-papieren.

Deze onthullingen over Idris, sinds 1997 directeur-generaal, komen de VN slecht uit. Laatst werd er al fraude bij de World Meteorological Organisation vastgesteld. Het goede nieuws is wel dat ook dit intern aan het licht kwam.