IAEA-baas is welkom in Noord-Korea

De directeur van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) is door de Noord-Koreaanse regering uitgenodigd voor een gesprek in Pyongyang. Op de agenda staan stillegging van het nucleaire programma en hervatting van de IAEA-inspecties.

Dat heeft IAEA-directeur Mohammed El-Baradei gisteren gezegd tijdens een persconferentie in Wenen. Hij kon weinig bekendmaken over de schriftelijke uitnodiging die hij gisteren ontving. Zijn medewerkers zeggen dat het bezoek hoogstwaarschijnlijk in de tweede week van maart zal plaatsvinden.

In december 2002 zette het stalinistische regime van Noord-Korea de inspecteurs van het VN-agentschap het land uit. Drie weken later trok het zich terug uit het nucleaire Non-proliferatie verdrag. Sindsdien is voor de buitenwereld veel onduidelijk over de nucleaire vorderingen van het zeer gesloten land. Vier maanden geleden voerde het land een ondergrondse kernwapenproef uit.

Na hervatting van het zogenoemde zes-partijenoverleg zegde Noord-Korea eerder deze maand toe zijn belangrijke nucleaire installaties bij Yongbyon binnen zestig dagen stil te leggen. Ook zou het land een lijst overleggen van al zijn nucleaire programma’s en alle installaties en voorraden ontmantelen.

In ruil hiervoor krijgt het armlastige Noord-Korea voor 300 miljoen dollar aan economische hulp in de vorm van olie en voedsel. Eveneens gaan Washington en Pyongyang praten over normalisering van de relaties. De Amerikaanse president Bush deelde het land in 2002 in nog in bij zijn ‘As van het Kwaad’.

Volgens El-Baradei „blijkt uit de brief dat ze graag de relatie met het agentschap willen verbeteren”. Verder zei de IAEA-topman dat „het eerste gespreksonderwerp natuurlijk het opstellen van een plan zal zijn om de Yongbyon-installaties stil te leggen en, belangrijker nog, om duidelijk te krijgen dat ze opnieuw een volwaardig lid van het agentschap zullen worden”.

Een woordvoerder van de Amerikaanse regering zei gisteren dat „dit laat zien dat we nu beginnen met het uitvoeren van de overeenkomst”. De VS „zullen benieuwd zijn naar El-Baradei’s verslag na terugkomst”. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon verwelkomde het aanstaande bezoek gisteren als een „goed begin”. (AP, BBC)