Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wetenschap

Goethe

In zijn Hollands Dagboek (Zaterdags Bijvoegsel, 17 februari), vraagt Winfried Baijens om assistentie bij het thuisbrengen van het citaat ”Ik heb je een lange brief geschreven, want ik vond niet de tijd voor een korte”, dat aan Goethe toegeschreven wordt.

De auteur is de Franse filosoof, theoloog en wiskundige Blaise Pascal (1623-1662). Vindplaats: zijn Lettres provinciales (1656-1657), waar in Lettre XVI te lezen is: Je voudrais avoir écrit une lettre plus courte, mais je n`en ai pas le temps``.