Goedemondt weer talentvolle grapjas

Voorstelling: Ze bestaan echt, door Ronald Goedemondt. Regie: Titus Tiel Groenestege. Gezien: 21/2 in de Kleine Komedie, Amsterdam. Tournee t/m 8/6. Inl. 020-6757534, www.comedytrain.nl

„Ik spaar Veronica-gidsen”, zegt Ronald Goedemondt. „Da’s helemaal niet moeilijk: als er een binnenkomt, leg je ’m gewoon op de stapel.” Het is een tussenwerpsel zoals hij er wel meer heeft – rare gedachtensprongen in een relaas dat verder trouwens ook vaak surrealistische trekken vertoont. Als hij zich afvraagt wat er omging in de olifanten die in de oudheid het Colosseum in Rome betraden, bijvoorbeeld, of vaststelt dat een pseudoniem ook goed bruikbaar is bij een winkeloverval of bij het ontwerpen van „immorele meubels”. En als hij het publiek geruststelt met de mededeling dat zijn verhalen niet getest zijn op dieren.

Goedemondt was in 2003 winnaar van het Cameretten-festival, kwam in 2005 met zijn eerste soloprogramma en speelt nu zijn tweede. Ze bestaan echt is opnieuw een overtuigende demonstratie van zijn talent als verhalenverteller en grappenmaker.

Met lachwekkend resultaat kan hij een redenering uitwerken tot in de meest onverwachte consequenties, hij haalt hilariteit uit groteske uitvallen naar dagelijkse muizenissen (zoals restaurants met gerechten waarin het woord Hawaii is verwerkt – „dat is ananas, altijd!”) en hij is bovendien een voortreffelijk typeur die raak demonstreert hoe onverstaanbaar Jackie Chan praat en hoe zeer het Arabisch lijkt op achterstevoren Brabants.

In zijn tweede programma is Goedemondt wederom een buitenstaander die met enige argwaan en een verongelijkte ondertoon bespreekt wat hem allemaal vreemd voortkomt in de wereld van de volwassenen. Alsof hij het eigenlijk nauwelijks kan geloven wat zich daar afspeelt. En met die scheve blik vindt hij zijn humor op plekken waar andere cabaretiers zelden zoeken.

    • Henk van Gelder