Directie Funda op non-actief wegens conflict

De directie van huizenverkoopsite Funda is op non-actief gesteld. De raad van commissarissen heeft hier gisteren toe besloten vanwege een meningsverschil over toekomstig beleid.

Dat heeft de raad van commissarissen van Funda gisteren bekendgemaakt. President-commissaris Bert Vis zegt dat er een „verschil van inzicht is over het toekomstige beleid” van Funda. Volgens hem wilde de driekoppige directie van de website een koers varen die de aandeelhouders van Funda mogelijk zou kunnen schaden. Grootaandeelhouder van Funda is de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Ook uitgeverij Wegener is aandeelhouder.

Vis zegt dat de marktomstandigheden nogal zijn gewijzigd, sinds Funda in 2000 werd gelanceerd. Inmiddels heeft de site stevige concurrentie, onder meer van huizenzoeksite zoekallehuizen.nl. Om de belangrijkste site te blijven, wilde de directie drastischer te werk gaan dan de commissarissen en aandeelhouders, vertelt hij. Om welke concrete maatregelen dit ging, wilde Vis gisteravond niet zeggen.

Er is discussie bij Funda over de vraag of de website ook open moet zijn voor huizenverkopers die geen makelaar in de arm hebben genomen. Funda is de enige huizenzoeksite waar particulieren hun te koop staande huis alleen kunnen aanbieden als ze een makelaar in de arm hebben genomen die is aangesloten bij de NVM. Daardoor staan niet alle te koop staande huizen op Funda, maar slechts ongeveer 85 procent.

Er zijn particulieren die alleen een makelaar inhuren omdat ze hun te koop staande huis op Funda willen tonen. Door Funda open te stellen zouden de NVM-makelaars klanten kunnen verliezen. En dat terwijl de markt voor makelaars al onder druk staat doordat veel particulieren dankzij internet geen makelaar nodig denken te hebben om hun huis te verkopen.

Volgens commissaris Vis is het openstellen van Funda helemaal geen optie. Hij zegt dat de zorgvuldigheid van de informatie op Funda daaronder zou kunnen lijden. „Moeten wij voor die overige 15 procent van de huizen het risico nemen dat onze site wordt vervuild met onnauwkeurige informatie?” Hij ontkent dat het conflict met de directie gaat over het al dan niet open stellen van Funda.

Directeur Marque Joosten van Funda geeft geen commentaar op de situatie. De directie is nog in onderhandeling over een vertrekregeling.