Digitale tv maakt mast 11 meter korter

Een helikopter verwijdert de top van de 146 meter hoge televisiezendmast in Goes. Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold goes ontmantelen antenne tv toren foto rien zilvold zendmast media Zilvold, Rien

De televisietoren in Goes is afgelopen week 11 meter korter geworden. Met een helikopter werd het bovenste, rood-wit gekleurde deel van het 146 meter hoge bouwwerk verwijderd. Deze analoge antenne werd vervangen door een digitaal exemplaar, dat een stuk korter is.

Vier helikoptervluchten waren nodig om de antenne in vier delen te verwijderen.

De televisietoren was tot voor kort eigendom van telecombedrijf KPN. Na de overname van zendbedrijf Nozema werd KPN door de Nederlandse mededingingsautoriteit gedwongen om zijn zendmasten van de hand te doen. Als KPN de masten zou houden én Nozema in handen zou krijgen, zou het bedrijf in potentie andere zendbedrijven kunnen uitsluiten van toegang tot de masten. Daarom heeft KPN 23 masten – waaronder die in Goes – verkocht aan het Franse TDF. Ook de zendmast in Lopik is nu eigendom van dit zendinstallatiebedrijf.

De zendmast in Goes zond het analoge televisiesignaal uit. Daarmee konden kijkers tot 10 december vorig jaar met een antenne op hun dak de publieke zenders ontvangen. Op die avond werd het analoge signaal uitgezet.

Sindsdien kunnen kijkers gratis de publieke omroep bekijken via Digitenne, het bedrijf dat digitale tv uitzendt via de ether en grotendeels in handen is van KPN. Ze moeten daarvoor alleen wel een decoder kopen.

Digitale televisie is aan een langzame opmars bezig. Alle kabelbedrijven proberen hun abonnees te verleiden over te stappen naar een – duurder – digitaal abonnement. UPC deelt zelfs gratis decoders uit, om de overstap aantrekkelijker te maken.

Door digitale televisie hebben de kabelbedrijven opeens meer concurrentie gekregen. Eerst was een satellietschotel het enige alternatief. Nu is er ook Digitenne, dat een goedkoop basisabonnement aanbiedt. Verder bieden telecombedrijf Tele2 en KPN digitale televisie aan via adsl.

Digitale televisie geeft ten opzichte van het gewone kabelabonnement een beter beeld. Verder bieden digitale abonnementen tegen extra betaling meer (thema)kanalen en interactieve mogelijkheden, zoals video on demand. Tot nu zijn de films en tv-series die op afroep kunnen worden besteld nog niet zo aantrekkelijk dat veel consumenten dat willen.