de official

Controle van de wedstrijdleider tijdens het bridgetoernooi NK Gemengde Viertallen. 14/2/2007 Foto Freddy Rikken nk BRIDGE GEMENGDE VIERTALLEN UTRECHT Rikken, Freddy

Dat bridgen een sport van nadenken, afwegen en vervolgens tijdig toeslaan is, kan worden vastgesteld bij het betreden van het bondsgebouw. Is er een luxueuzer locatie voor een sportbond denkbaar? Met uitzichten op het Amsterdam-Rijnkanaal, tennisvelden en de betere buurten van Utrecht. Op de eerste verdieping vindt het NK Gemengde Viertallen plaats, verdeeld over twee dagen en twaalf speelrondes. Er hangt een gewijde sfeer, de deelnemers zijn door een houten schot gescheiden om zo het elkaar aankijken onmogelijk te maken. Men zou hier veel deelnemende echtparen verwachten, maar liever niet dan wel; te veel hoogoplopende ruzies! Wie heeft er de leiding bij het bridgen; de wedstrijdleider of is het toch de computer? De laatste schudt de kaarten, neemt de draadloos ingevoerde wedstrijdgegevens van elke speeltafel – die ingedeeld zijn in de vier windrichtingen – in zich op, rekent ze uit en geeft ook nog het einde van elke partij aan. Na een driejarige cursus is men zover om als wedstrijdleider op dit niveau te mogen acteren. Hij deelt de vers geschudde kaarten uit, bemiddelt bij een dreigend conflict, let op of iedereen wel de mobiele telefoon heeft ingeleverd en of men elkaar met de voeten signalen geeft. Want ondanks de onpartijdige computer zijn er wel eens twijfels over de eerlijkheid van de tegenstanders. Hij houdt van het spelletje. Want is er iets mooiers dan met dertien kaarten en je verstand een tegenstander te verslaan?

Dit is de 31ste aflevering in een serie over officials in de sport.

    • Freddy Rikken