De Astro-Unit te Amersfoort, een draaibare wooncontainer uit 1981

Maquette van Voorhaars Astro-Unit. Foto Freddy Rikken 13/2/2007 Foto Freddy Rikken Maquette Dhr. Voorhaar Leusden

Al was hijzelf destijds nog lang niet begonnen met heien, precies vijfentwintig jaar geleden stond er volgens Chriet Titulaer wel een ‘huis van de toekomst’ in Nederland. Een van zijn boeken noemt de Astro-Unit zo, in 1981 in Amersfoort gebouwd door de architect Dick Voorhaar.

Sr. arch. dir. missionar. Dr. Ph. Voorhaar is inmiddels 76 jaar en woont met vrouw en hondje in een rijtjeshuis in Leusden. In de woonkamer vol donker eikenhout hangt een oorkonde van een theologische faculteit in de Verenigde Staten. „Ik ben altijd missionair gebleven”, zegt hij. Vandaar zijn droom: duurzame prefabwoningen voor de derde wereld.

Zijn Astro-Unit was eerder een huisje van de toekomst dan een huis: een aluminium wooncontainer van drie bij zes meter, die op zonne-energie om zijn as draaide. Badkamer en keukenblok bevonden zich in de middenpilaar. Voorhaar ontwierp een systeem van metalen wanden en rubberlassen dat door bewoners in elkaar kon worden gezet.

Eenzelfde isolatiesysteem van aluminium panelen zit in de spaceshuttle, vertelt Voorhaar. Maar de container heette ook Astro-Unit omdat de architect besloot een futuristisch huis te ontwerpen voor Apollo-15-astronaut James Irwin, met kamers die om hun as weg konden draaien van het huis. „Een astronaut is de ruimte gewend.”

Het huis kwam er nooit. Maar Irwin, ook een bevlogen verspreider van het christendom, vloog wel over om op 18 november 1981 de Unit te openen, in de tuin van het Amersfoortse Berghotel. De Unit bleef een jaar staan. Daarna bouwde Voorhaar nog twee (weliswaar niet draaibare) woningen met aluminium wanden, en onderhandelt sinds kort weer over aluminiumbouw in Afrika. Een flat met draaibare appartementen, en een ziekenhuis waarvan de plattegrond raketvormig was, bleven fictie.