Als trouwambtenaar trouw je iedereen, ook homoparen 2

In de discussie rondom de trouwambtenaren die weigeren om personen van gelijk geslacht te trouwen, wordt voortdurend geschermd met grondrechten zoals vrijheid van godsdienst. Het is onmiskenbaar zo dat een ieder een in de grondwet verankerd recht heeft om in vrijheid zijn of haar godsdienst te belijden, maar niet wanneer die vrijheid verhindert dat de wet wordt uitgevoerd. Wij hebben in Nederland bij wet geregeld dat paren van gelijk geslacht kunnen trouwen. Wie zich daaraan als trouwambtenaar niet kan conformeren, moet ander werk gaan doen.

Bij het uitvoeren van de wet is er geen plaats voor een persoonlijke geloofsovertuiging. Een rechter die weigert een scheiding uit te spreken tussen twee homo`s zouden we ook niet accepteren. Geloof is een privé-aangelegenheid, waarvoor geen plaats is bij de uitoefening van officiële ambtelijke functies.

    • Jeroen Bijl Nijmegen