ABN Amro wordt belaagd door meer opkopers

Het Britse financiële opkopersfonds TCI wordt door vier of vijf andere speculanten gesteund bij zijn poging om ABN Amro op te breken. Voor De Nederlandsche Bank is de actie van TCI ,,een brug te ver’, aldus president Nout Wellink.

Andere speculanten hebben van ABN Amro ,,vergelijkbare aandelenpakketten als TCI gekocht van ongeveer een procent van ons aandelenkapitaal”, zei bestuursvoorzitter Rijkman Groenink van ABN Amro vrijdagmiddag, bij het verlaten van het kantoor van De Nederlandsche Bank.

Groenink had daar president Wellink en directeur Arnold Schilder geïnformeerd over de aandelenpakketten van de andere hedgefondsen en over de brief met eisen die TCI op 20 februari verstuurde aan de president-commissaris van ABN Amro. De nieuwe aandeelhouder vindt dat de bank moet worden opgesplitst.

Wellink, die als president van De Nederlandsche Bank moet toezien op de soliditeit van de nationale bankwereld, gaf gisteren in een gesprek met deze krant een ongebruikelijk rechtstreekse waarschuwing aan het adres van TCI. „De brief van TCI ademt de sfeer van: je zoekt maar uit wat je gaat verkopen, maar de centen stuur je naar ons toe. Voor ons is dat een brug te ver.”

Het is de eerste keer in de internationale financiële wereld dat opkopersfondsen een bank op de korrel nemen. Wellink: „Dit kan repercussies hebben tot ver buiten onze landsgrenzen. Daarom is het van het grootste belang dat wij dit scrupuleus volgen.”

ABN Amro is het vierde grote Nederlandse bedrijf dat in een jaar tijd doelwit wordt van opkopers die een beleidswijziging willen forceren. Bij technologiebedrijf ASMI zegevierde de directie, de machtsstrijd rond de opsplitsing van Stork is nog gaande, terwijl bij Ahold, dat volgens twee hedgefondsen moet worden gesplitst, sprake lijkt van een pauze.

Groenink zei eveneens dat het ABN Amro al enkele maanden duidelijk was dat verscheidene hedgefondsen bezig waren aandelenpakketten in de bank te verzamelen. Hij noemde geen namen en herhaalde dat de bank gaat praten met de aandeelhouders.

Hij zei er niet over te piekeren om af te treden. „Dit zijn juist de momenten waarop je als voorzitter krachtig leiderschap moet tonen.” Op 26 april houdt de bank haar aandeelhoudersvergadering. TCI wil dat daar over zijn voorstellen voor de toekomst van de bank wordt gesproken en gestemd.

De afgelopen dagen is de beurskoers van ABN Amro met acht procent gestegen.

interview: pagina 25

Rectificatie / Gerectificeerd

In het bericht Hedgefondsen beheren nu wereldwijd 1.400 miljard euro (24 februari, pagina 1) wordt ten onrechte gesproken over euro’s. Dat moet zijn 1.400 miljard dollar (1.064 miljard euro ).

    • Menno Tamminga