2006

Ijsbeer 2006 De noordpool kan de komende decennia veel ijs gaan verliezen, dat is in 2006 wel duidelijk geworden. Al binnen een halve eeuw kan de zee bij de noordpool ’s zomers ijsvrij zijn. En nog dreigender zijn de verwachtingen voor de dikke ijskap van Groenland: zwaartekrachtmetingen met behulp van een Duits-Amerikaans satellietenpaar (de GRACE-missie) tonen aan dat Groenland nu al snel ijs kwijtraakt. De gletsjers voeren kennelijk steeds sneller ijs af. Tijdschrift Science bracht het slechte nieuws op 10 augustus online. Van compensatie door verhoogde sneeuwval is weinig gebleken. AP **FILE** This file photo provided by Mary Sage shows a polar bear watching a whaling crew off shore near Barrow, Alaska, Monday, May 22, 2006. Polar bears are in deep trouble because of global warming and other factors and deserve federal protection under the Endangered Species Act, the Bush administration is proposing Wednesday, Dec. 27, 2006. (AP Photo/Courtesy of Mary Sage, Joseph Napaaqtuq Sage) ** NO SALES ** Associated Press

De noordpool kan de komende decennia veel ijs gaan verliezen, dat is in 2006 wel duidelijk geworden. Al binnen een halve eeuw kan de zee bij de noordpool ’s zomers ijsvrij zijn. En nog dreigender zijn de verwachtingen voor de dikke ijskap van Groenland: zwaartekrachtmetingen met behulp van een Duits-Amerikaans satellietenpaar (de GRACE-missie) tonen aan dat Groenland nu al snel ijs kwijtraakt. De gletsjers voeren kennelijk steeds sneller ijs af. Tijdschrift Science bracht het slechte nieuws op 10 augustus online. Van compensatie door verhoogde sneeuwval is weinig gebleken.