2003

2003 In 2003 maakte de Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP) van NASA de tot dusver meest gedetailleerde ‘babyfoto’ van ons heelal. De opname van ‘de gloed van de oerknal’ toont het heelal toen het nog geen 400.000 jaar oud was, met rimpelingen waaruit later sterrenstelsels en clusters van sterrenstelsels ontstonden. De detailkaart verving de eerdere kaart van de COBE-satelliet (1992), die de overgang naar kosmologie als precisiewetenschap markeerde, de oerknaltheorie ondersteunde en zo de Nobelprijs 2006 verdiende. NASA

In 2003 maakte de Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP) van NASA de tot dusver meest gedetailleerde ‘babyfoto’ van ons heelal. De opname van ‘de gloed van de oerknal’ toont het heelal toen het nog geen 400.000 jaar oud was, met rimpelingen waaruit later sterrenstelsels en clusters van sterrenstelsels ontstonden. De detailkaart verving de eerdere kaart van de COBE-satelliet (1992), die de overgang naar kosmologie als precisiewetenschap markeerde, de oerknaltheorie ondersteunde en zo de Nobelprijs 2006 verdiende.