1998

1998 In 1998 namen twee teams van astronomen het heelal de maat en ontdekten dat het heelal niet alleen uitdijt – dat wisten we al – maar dat het dat bovendien al enkele miljarden jaren steeds sneller doet. De teams trokken die conclusie uit observatie van grote aantallen supernova’s, verre en oude sterexplosies die als ‘kilometerpaaltjes’ van het heelal kunnen fungeren. Een nog onbekende energie zou voor de versnelde uitdijing verantwoordelijk zijn. NASA

In 1998 namen twee teams van astronomen het heelal de maat en ontdekten dat het heelal niet alleen uitdijt – dat wisten we al – maar dat het dat bovendien al enkele miljarden jaren steeds sneller doet. De teams trokken die conclusie uit observatie van grote aantallen supernova’s, verre en oude sterexplosies die als ‘kilometerpaaltjes’ van het heelal kunnen fungeren. Een nog onbekende energie zou voor de versnelde uitdijing verantwoordelijk zijn.