1990

1990 Het in de hete zomer van 1988 opgerichte Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) bracht in 1990 zijn eerste klimaatrapport uit. Daaruit bleek dat de gemiddelde temperatuur op aarde sinds het eind van de negentiende eeuw met zo’n halve graad gestegen was. Maar die stijging kon nog niet onweerlegbaar aan menselijk handelen worden toegeschreven. Dat zou nog wel tien jaar duren, schreef het IPCC, en dat bleek ook uit te komen. Het rapport van 1990 kreeg nauwelijks aandacht van de media. AFP POUR ILLUSTRER LE PAPIER : "L'Antarctique: un continent sous haute protection" - Photographie récente d'un iceberg prise en Antarctique. Ce continent consacré à la recherche scientifique, fait l'objet d'accords internationaux pour le protéger des appétits territoriaux de certaines nations, des tentations d'exploitation de ses richesses et des risques de pollution. AFP PHOTO / IPEV AFP

Het in de hete zomer van 1988 opgerichte Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) bracht in 1990 zijn eerste klimaatrapport uit. Daaruit bleek dat de gemiddelde temperatuur op aarde sinds het eind van de negentiende eeuw met zo’n halve graad gestegen was. Maar die stijging kon nog niet onweerlegbaar aan menselijk handelen worden toegeschreven. Dat zou nog wel tien jaar duren, schreef het IPCC, en dat bleek ook uit te komen. Het rapport van 1990 kreeg nauwelijks aandacht van de media.