1986

1986 Sinds Heike Kamerlingh Onnes het fenomeen in 1911 ontdekte (Nobelprijs 1913) was supergeleiding alleen waargenomen bij enkele graden boven het absolute nulpunt. In 1986 ontdekten Georg Bednorz en Alex Müller in Zürich een keramisch materiaal waarin elektrische stroom geen weerstand ondervindt bij tientallen graad Kelvin. De vondst leverde een Nobelprijs (1987) en een stortvloed aan keramische supergeleiders en toepassingen op. jiza

Sinds Heike Kamerlingh Onnes het fenomeen in 1911 ontdekte (Nobelprijs 1913) was supergeleiding alleen waargenomen bij enkele graden boven het absolute nulpunt. In 1986 ontdekten Georg Bednorz en Alex Müller in Zürich een keramisch materiaal waarin elektrische stroom geen weerstand ondervindt bij tientallen graad Kelvin. De vondst leverde een Nobelprijs (1987) en een stortvloed aan keramische supergeleiders en toepassingen op.